Anna Sundin, barnallergolog, svarar på frågor om allergi hos barn. Inlägget är skapat tillsammans med Allergiexperterna.
1. Vad är en allergen?
Allergener är egentligen proteiner som finns i olika födoämnen. De är endast en allergen om barnet reagerar allergiskt. Exempelvis kan de flesta barn dricka mjölk utan att de reagerar allergiskt och i dessa fall är mjölk ingen allergen.
2. När kan man börja introducera allergener? (ålder på barnet)
Barn kommer i kontakt med potentiella allergener direkt efter födseln. När det gäller mat finns rekommendationer att ge en mindre mängd av många olika födoämnen från tidigast ca 4 månaders ålder, då i form av smaksensationer. Studier har visat att det är viktigt att inte vänta för länge med introduktionen eftersom möjligheten att utveckla tolerans (tåla olika proteiner) är störst tidigt i livet.
3. Ska man introducera en allergen i taget eller hur ska man gå till väga rent praktiskt?
Låt barnet testa er mat, genom exempelvis en slick på fingret av det ni äter i en smaksensation om det är innan 6 månader. Om misstänkt allergisk reaktion uppstår direkt efter måltiden ska man vända sig till hälso- och sjukvården för bedömning och utredning samt plan för fortsatt introduktion. I dessa fall kan det vara lämpligt att introducera ett födoämne i taget samt servera detta födoämne igen i liten mängd och vara uppmärksam på eventuell reaktion.
Vid kraftig allergisk reaktion (nässelutslag på hela kroppen, hosta, ökad saliv, kräkning, andningspåverkan, trötthet) ska förälder kontakta sjukvården akut för medicinsk bedömning och ställningstagande till att ge aktuella födoämnen på nytt.
4. Hur mycket bör man ge av en allergen första gången? Tex jordnöt?
Vid oro för allergi mot något specifikt födoämne kan man börja med mycket små mängder. Gärna jordnötssmör genom att slicka på en sked. Dagen därefter lite större mängd och succesivt öka mängden.
Om man specifikt vill introducera jordnöt, kontrollera då att det bara är jordnötter i produkten, dvs inte spår av andra nötter.
5. Kan det bli kraftiga reaktioner första gången ett barn testar en allergen? Eller blir det oftare en mild reaktion första gången?
Barnet kan få en kraftig reaktion redan första gången som barnet får i sig födoämnet. Immunförsvaret kräver dock att proteinet har presenterats för immunförsvarets celler vid ett tidigare tillfälle, dvs innan allergiska reaktioner utvecklas.
Det lilla barnet har då fått i sig födoämnet i en liten mängd tidigt i livet utan att föräldrarna är medvetna om det. Då har barnet blivit ”sensibiliserad”, alltså utvecklat en reaktion med produktion av antikroppar i blodet. Att barnet tidigt får i sig proteinet är i de flesta fall inte är av ondo, eftersom det betyder att det lilla barnets immunförsvar har träffat på proteinet och barnet därmed fått möjlighet att utveckla tolerans.
Så kan du se om ditt barn är allergiskt
Leta efter dessa vanliga symtom:
Hud: rodnad, svullnad vanligast kring munnen och ansiktet, klåda, nässelutslag
Munnen: klåda, ökad mängd saliv
Magen: ont i magen, kräkningar
Lungorna: ökat andningsarbete, hosta, harklingar, svårt astmaanfall
Generella symtom: oro, rastlös, feber, trötthet, lugn, vill sova
Allvarlig allergisk reaktion/anafylaxi: något allergiskt symtom ovan samt dessutom astmaanfall och/eller blodtrycksfall, medvetslöshet.
6. Är det större risk att barnet är allergiskt om föräldrarna är det?
Ja, det finns en tydlig ökad risk för barnet att utveckla allergiska symtom om föräldrarna har allergisk sjukdom.
Det barnet ärver är risk för allergiska sjukdom. Det är alltså inte så enkelt som att barnet får samma symtom och allergiska diagnoser som föräldrarna.
Exempel: En förälder kan reagera allergiskt under pollensäsong. Första barnet utvecklar eksem, andra barnet har uppvisar en kraftig allergisk reaktion med ont i magen och kräkningar vid intag av mjölk medan det tredje syskonet inte har någon allergi överhuvudtaget.
Vill du veta mer? Följ @Allergiexperterna på Instagram.