Lär dig allt som tidig smakträning och hur det kan främja ditt barns framtida matvanor. Vad säger forskning? Hur börjar man? Här går vi igenom allt du behöver veta för att börja öva smaker med din bebis.
Du kanske har hört talas om ord som ”smakfönster” eller ”sensitiv period”. Det innebär att barnets hjärna är extra mottaglig att lära sig tycka om nya smaker när de riktigt små. Därför är det bra att passa på att introducera smaker som finns i hälsosam mat. Speciellt bittra och sura smaker som ofta finns i mat så som fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter, bär och frukt.
Fördelar med tidig smakträning
Fördelen med att börja med smakträning tidigt, alltså mellan 4–6 månader, är att det finns mer tid att träna på när barnet har en hög acceptans för svåra smaker samt ny sorts mat. Det ökar chanserna att bebisen lär sig tycka om hälsosam mat.
Smakträning får dock aldrig konkurrera ut amning/flaskmatning i denna ålder och därför ska det ges som små smakprov/smaksensationer. Däremot är det aldrig fel att smakträna senare, den känsliga perioden pågår till ca 10 månaders ålder. Men efter 6 månaders ålder kan det behövas en intensivare smakträning med fler upprepade träningstillfällen.
Vad säger forskningen?
I studien OTIS (ledd av forskaren Ulrica Johansson) påbörjades smakträning mellan att barnen var 4–6 månader. Barnen fick upprepade små smakprov som var bittra och sura (tex lingon och majrova) vid sidan om amning/flaskmatning. Amningen påverkades inte negativt. När barnen var mellan 9–18 månader åt dom 42–45% mer grönsaker och frukt än kontrollgruppen.
Livsmedelsverket och rikshandboken i barnhälsovård trycker på att man inte behöver börja med mat innan barnet är 6 månader, men säger också att om barnet är intresserad kan man börja med små smaksensationer redan från 4 månader. Du som förälder väljer vad som är bäst för ditt barn.
Smaknapp
En smaknapp är ett toppenbra sätt att ge barn massa smak utan kladd.
Vår smaknapp kommer med ett brett handtag som är enkelt för de allra minsta att hålla. Det följer även med tre silikonnappar i tre olika storlekar, där den minsta fungerar från 4 månader, mellersta från 6 månader och den största från 10 månader. Med en smaknapp kan du introducera smaksensationer till din bebis redan från 4 månader.
Vilka smaker är bäst att smakträna?
De smaker som barn generellt behöver öva på är bittra och sura smaker. Dessa smaker finns i många näringsrika livsmedel som är bra för vår hälsa och klimat så som fullkornsprodukter, frukt, bär, rotfrukter, baljväxter och grönsaker. Mellan 4-6 månader ska det dock vara ytterst små mänger (1 tsk/slick på fingret).
Det är dock vanligt att introducera smaksensationer/smakprov från tex puread banan, morot och mango osv. Det finns såklart näring i dessa livsmedel, men de är söta och ”snälla” smaker som är enkelt för barnet att gilla men som tyvärr ger begränsat med smakträning. Söta, salta och feta smaker gillar barn redan.
Tidig smakträning (med flera upprepade smaktillfällen av bittra och sura smaker) kan ge ett extra skydd genom att barnet även gillar andra smaker som finns i hälsosam mat.
Tips på livsmedel att fokusera på:
🫐Tranbär, lingon, krusbär, vinbär, björnbär, havtorn, hallon
🥦 Broccoli, vit rättika, rotselleri, blomkål, kålrot, kålrabbi, majrova
I den svenska OTIS-studien (ledd av forskaren Ulrica Johansson) var målet att barnen skulle utveckla en stor variation av smakpreferenser i hjärnan. Barnen som genomgick tidig smakträning i studien som bebisar visade sig sedan äta mer frukt, bär, rotfrukter och grönsaker vid 1 år och 1.5 års ålder än kontrollgruppen.
"Barnen som genomgick tidig smakträning i studien visade sig äta mer frukt, bär, rotfrukter och grönsaker vid 1 år och 1.5 års ålder än kontrollgruppen."
Elins svarar på frågor om Björns smakträning
När började du smakträna?
- Björn är nu drygt 5,5 månad och har smaktränat i ca 1 månad. Det har varit riktigt roligt hittills och han älskar verkligen mat. Han är otroligt intresserad, vilket jag har sett som en förutsättning för att börja med smaksensationer så här tidigt.
Hur ofta ger jag smaksensationer till Björn?
- Björn får smaksensationer ca 1-3 ggr per dag, beroende på hur det passar in i vardagen. Jag känner ingen press att han måste ha smakat något varje dag utan tar det som det kommer.
Hur mycket får han vid varje tillfälle?
- Jag ger nästan aldrig mer än ca 1 tsk i mängd, 1 krm är den allmänna rekommendationen i Sverige. Smaksensationer ska inte konkurrera ut amningen och det är viktigt att vara snäll mot den lilla magen. Ibland doppar jag skeden flera gånger i maten om jag märker att det inte hamnat så mycket i munnen.
Hur gör jag maten som Björn får smaka?
- Oftast gör jag egen puré till Björn av olika grönsaker, frukt och bär. Jag kokar det mesta och mixar sedan till en puré, ibland med lite kallpressad rapsolja och kryddor i. Man kan också ha i lite bröstmjölk. Ibland får han smaka något lämpligt från våra tallrikar. Jag gillar att frysa in puré och ta fram en liten matkub till Björn när vi andra ska äta en måltid.
Låter honom oftast äta själv?
- Jag är ju ett fan av att låta barn utforska maten själva så gott det går, och om de vill. Det finurliga med barn i denna ålder är att de är väldigt benägna att greppa saker med handen och föra det till munnen. Så det kan man utnyttja! Jag låter därför Björn äta själv med en pre-spoon/nybörjarsked för det mesta, ibland även smaknapp (med en liten napp). Att låta honom äta själv ser jag som en del i hans plockmatsresa.
Produkter för smakträning
Källhänvisning:
* Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2017; 64:119–32. Harris G, Mason S. Are There Sensitive Periods for Food Acceptance in Infancy? Curr Nutr Rep. 2017; 6:190–6.
* Johansson U, Öhlund I, Hernell O, Lönnerdal B, Lindberg L, Lind T. Protein-reduced complementary foods based on Nordic ingredients combined with systematic introduction of taste portion increase intake of fruits and vegetables in 9-month-old infants: A randomized controlled trial. Nutrients. 2019; 11:1255.
* Coulthard H, Harris G, Fogel A. Exposure to vegetable variety in infants weaned at different ages. Appetite. 2014; 78:89–94.
Som vanligt står det även om matintroduktion här:
* Livsmedelsverket, bra mat för barn 0-5 år, bra mat för spädbarn
* Rikshandboken för barnhälsovård, matintroduktion
Mer på bloggen