BLACK WEEKS IS HERE!

15% discount all week

Banner Image
Banner Image

Black Week: find deals for small and large food adventures!

*15% discount throughout Black Week (does not apply to our books). Make mealtime easier, safer and full of joy with non-toxic products in LFBG-certified material.

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Elins historia

Därför startade jag Knatteplock

Våra favoriter för matintroduktionen

bakform för grötpinnar
<tc>Bake porridge fingers in a snap</tc>

Grötpinnar är ett perfekt mellanmål för de minsta, då den avlånga formen är lätt att greppa om. Med en grötpinneform går bakandet snabbt & smidigt.

<tc>Mold for porridge fingers</tc>
Skeden för de minsta

Med vår pre-spoon kan din bebis upptäcka puréer och gröt själv. Skedens specialutformade hål gör att maten lättare fastnar och inte ramlar av.

Pre-spoon
Lär dig allt om plockmat

Boken som både utbildar och inspirerar kring plockmat för barn från 6 månader. Gedigen receptdel med mat som passar hela familjen.

Knatteplock-boken
Article Image

Mat för hela familjen

Sveriges största receptbank för plockmat till barn. Med våra recept kan hela familjen äta samma goda måltider.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här

@Knatteplock

Häng med vår grundare Elin Oresten i arbetet med Knatteplock och vardagen med familjen. Ta del av Elins smarta tips kring barn och mat, smarriga recept och mycket mer.