4 fakta om gluten
Gluten är ett protein som finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Alltså i många mjölsorter som används till tex bröd, pannkakor, muffins, pizza och pasta.
Gluten har enligt mig fått ett oförtjänt dåligt rykte. Jag tycker mat med gluten kan vara både gott och näringsrikt.
Undvik gluten vid intolerans eller allergi, annars är det fritt fram.
Livsmedelsverket rekommenderar att personer som inte har celiaki eller spannmålsallergi inkluderar spannmål som vete, råg, korn och havre i sin kost. De bidrar med näringsämnen så som järn och folsyra. Spannmål med fullkorn är väldigt bra och man har sett att det kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Vitt bröd och pasta är väl inga näringsbomber, så det kan man undvika om man vill.
Vissa barn kan också vara överkänsliga mot gluten.
Vissa är också överkänsliga mot gluten eller har en underliggande sjukdom som blir värre av gluten, dessa personer kan också må bra av en glutenfri kost.
Introducera gluten långsamt till bebisar.
När det gäller bebisar är det bra att introducera små smakprov av mat med gluten. Öka mängden av mat med gluten successivt. Tänk på att även välling och gröt kan innehålla gluten, så man bör ta det lite försiktigt denna typ av mat till bebisar.
Forskning visar nämligen att det är framför allt mängden gluten som har betydelse för utveckling av celiaki.
Introducera innan 12 mån.
Tidpunkten för när barnet börjar äta gluten spelar mindre roll, däremot så rekommenderar Livsmedelsverket att man har introducerat alla livsmedelsgrupper innan barnet är 12 månader, inklusive gluten.
Knatteplock's recept.
Vissa av Knatteplock's recept är glutenfria (och/eller mjölk- och äggfria), och det beror på att jag vill att alla barn ska kunna ta del av recepten, oavsett allergi. Sedan gillar jag att använda tex havremjöl och andra naturligt glutenfria mjölsorter pga det fördelaktiga näringsinnehållet.
//Elin Oresten
Lic.kostrådgivare
Mer från Knatteplock