regler vid plockmat

Gyllene regler vid servering av plockmat

Posted by Elin Oresten on

Vi tror att måltider ska vara en stund av glädje och utforskande, utan för många pekpinnar. Samtidigt finns det några grundläggande riktlinjer som kan hjälpa till att skapa en trygg och positiv matupplevelse. Dessa "gyllene regler" fokuserar på att göra måltiden säker och inspirera till matglädje för både barn och föräldrar.

Servera plockmat barn

1. Skapa en positiv stämning vid matbordet

Barn märker snabbt av atmosfären vid måltiden. Försök skapa en lugn miljö där barnet får utforska, utan press eller krav. Om ditt barn inte vill äta så avbryt hellre måltiden och försök igen senare, än att låta måltiden bli en kamp.

2. Tvätta händerna före måltiden

Eftersom plockmatsätande barn ofta äter med händerna blir hygien A och O. Därför är det en bra rutin att tvätta barnets händer före måltiderna. Du kan själv visa vägen genom att tvätta dina händer.

3. Använd en säker stol

För en säker måltid, låt alltid ditt barn sitta i en stabil stol där fötterna vilar på ett fotstöd. En upprätt position underlättar för barnet att äta själv och minskar risken för olyckor.

Fotstöd till Ikeas barnstol

4. Ha alltid uppsikt

Lämna aldrig ett barn utan uppsyn när det äter. Snabba reaktioner är viktiga om barnet skulle få problem med maten.

5. Håll koll på hamstring

I början kan barn ”hamstra” mat i munnen vid måltiderna, vilket betyder att det finns mat kvar i munnen när de ätit klart. Det är viktigt att maten inte är kvar i munnen när måltiden avslutas och barnet börjar krypa eller gå runt. Försöker att avlägsna maten på ett säker sätt (se punkt 8)

Matglädje barn

6. Mata inte med plockmat

När barnet får plocka och äta själv uppstår en naturlig rytm. Det stärker både självförtroendet och säkerheten, samtidigt som barnet får uppleva maten på sitt sätt.


Vill du mata är det bättre att mosa maten. Det är alltid säkrast när barn får ta maten till munnen själva eftersom det tillåter deras hjärna att registrera maten och den hinner tänka ”Aha, nu kommer det mat”.

Populära plockmatsrecept

7. Ät sittandes

För en trygg matupplevelse är det bäst att barnet sitter stilla när det äter. Vid måltider utomhus, stanna vagnen så att det blir en lugn och säker stund, samma sak i bilen. Stanna - det är värt några extra minuter för att göra måltiden säker.


8. Håll fingrarna från munnen

Ibland kan det vara frestande att ta ut maten från barnets mun om man märker att hen kämpar med en matbit. Det är dock inte säkert att stoppa in fingrarna i munnen då det kan skjuta matbiten längre bak i munnen eller halsen. Hjälp hellre barnet att spotta ut matbiten. Är det ett äldre barn kan man berätta att hen kan spotta ut maten. Är det en bebis kan man demonstrera genom att själv låtsasspotta överdrivet och hålla handen framför munnen på bebisen. 


Sista utvägen är att stoppa in ett finger i munnen och i en svepande rörelse längs innerkinden plocka ut matbiten.

9. Mat utan press

Detta är såklart en viktig regel oavsett om man ger plockmat eller skedmatar. Jag försöker alltid tänka att jag erbjuder mat till mitt barn, snarare än att jag ger mat. När jag erbjuder mat innebär det att jag tar ansvar för vad som serveras, medan mitt barn kontrollerar vad och hur mycket som äts. Att pressa barn till att äta leder sällan till något gott, tvärtom så kan det bli kontraproduktivt.


Små händer, stora matävenytr! 


Med dessa enkla tips blir plockmaten en stund av matglädje och trygghet – utan pekpinnar, bara möjligheter att upptäcka och njuta.

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Storsäljande plockmatsprodukter

Mer på bloggen

← Older Post

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
nybörjarsked till bebis
Best seller
 
nybörjarsked till bebisar
Best seller
 
smaknapp
Best seller

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.