Hur börjar man med plockmat?

Våra bästa tips

Plockmat/BLW för barn – en utforskande resa mot matglädje

Vad är plockmat/BLW?

Plockmat/BLW är ett sätt att servera mat till bebisar där de själva får plocka maten med händerna, och senare med bestick. Det bejakar barnets nyfikenhet och främjar den motoriska utvecklingen. Många upplever även att det är enkelt då det är lättare att erbjuda familjens mat tidigt i matintroduktionen.

VAD ÄR BLW
  • BLW är ett engelskt utryck som är en förkortning på Baby Led Weaning (ofta översatt till "barnstyrd matintroduktion")
  • Innebär matintroduktion på barnets villkor genom plockmat/fingermat från ca 6 månader
  • Barnet lär sig att äta mat själv från start (istället för att bli matad med sked)
  • Barnets eget utforskande och förmåga styr introduktionen till fast föda
  • Matintroduktionen sker med hela matbitar, istället för portioner med puré
LÄS MER
VAD ÄR PLOCKMAT
  • Plockmat är ett svenskt begrepp som på engelska skulle översättas till ”finger food”
  • Innebär mat som barn kan äta själva. Plockmat är alltså inte en metod i den bemärkelsen, utan snarare ett sätt att erbjuda/servera mat på
  • Plockmat innebär att man kan blanda plockmat med skedmatning om man skulle vilja, beroende vad som passar det unika barnet
  • De flesta barn är redo för plockmat vid 6 månader, men inte alla
Läs mer
FÖRDELAR MED BLW/PLOCKMAT
  • Barnet lär känna familjens mat tidigt vilket kan öka chansen för att barnet uppskattar det även senare i livet
  • Barnet vänjer sig tidigt med olika konsistenser vilket kan skapa större matvariation framåt
  • Barnet utvecklar motoriska färdigheter och ett självständigt ätande. Vilket kan skapa en större delaktighet vid matbordet för barnet och livet blir ofta enklare för föräldrarna
  • Portionsstorlek och matintag regleras självmant av barnet (aptitkontroll)
Läs mer

Plockmat från 6 månader

Think big - börja med stora matbitar

En 6-månaders kommer inte äta sig mätt vid första måltiden, kanske inte ens stoppa något i munnen. Den första tiden handlar mer om att lukta, känna, kasta, mosa. Låt din bebis får bekanta sig med maten med alla sinnen – i sin takt. Och fortsätt med ersättning/amning.

Think big: Börja med stora, mjuka matbitar som bebisen kan greppa med hela handen, så som broccoli, blodpudding i stavar m.m.

Samma mat för alla

Barn under ett år kan i stort sett äta samma mat som resten av familjen. Krångla inte till det utan anpassa i stället hur du serverar familjemåltiden. Barn älskar att härmas - genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap.

Läs mer här hur du börjar med plockmat.

Tips på livsmedel att börja med

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli,grötpinnar eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Storlek på maten

Det kan tyckas märkligt att en liten bebis ska ha större matbitar än en äldre. Men det är nämligen så att deras handgrepp spelar roll för hur maten bör serveras.

Fram tills att de är runt 8-9 månader så använder bebisar palmargreppet (innebär att bebisen greppar föremål med hela handflatan) för att greppa och föra mat till munnen. För att de ska kunna greppa matbitar behöver de då vara stora nog för palmargreppet. En bra storlek är ca 2 cm bred x 5-6 cm lång.

Förutom att bebisen ska kunna greppa matbiten så är det även säkrare med stora bitar i den åldern, då små bitar inte registreras lika lätt av hjärnan och kan bli klurigare för en bebis att hantera i munnen.

Konsistensen på maten

Konsistensen ska vara mjuk så att bebisen kan tugga utan tänder men inte för mjuk så att matbiten faller sönder när bebisen försöker ta i dem. Du kan testa genom att trycka på matbien kan du trycka igenom maten ganska lätt så är det en perfekt konsistens. Kan man trycka igenom matbiten ganska lätt så är det en bra konsistens.

Är ditt barn redo att äta själv?

Säkerhetsaspekter

Tecken på att ditt barn är redo

Innan du introducerar plockmat är det viktigt att se till att din bebis kan sitta stadigt, har en stabil nacke, visar intresse för mat och kan föra föremål till munnen.

LÄS MER HÄR

Skillnad på att kvälja och sätta i halsen:

Att kvälja är en naturlig reflex och en del av barnets utveckling när de lär sig äta fast föda. En kväljnings syfte är att putta fram matbiten längre fram i munnen så att barnet kan börja om med tuggandet eller spotta ut den. Kväljningar betyder alltså inte att barnet sätter i halsen - tvärtom, de skyddar från just det.

LÄS MER OM KVÄLJNINGAR  

Vilka produkter är bäst att börja med?

VÅRA FAVORITER FÖR MATINTRODUKTIONEN

Pre-spoon

Den perfekta nybörjarskeden

Favoriter för matintroduktionen

Lär dig allt om plockmat

Boken som både utbildar och inspirerar kring plockmat för barn från 6 månader. Gedigen receptdel med mat som passar hela familjen.

KÖP HÄR
Pre-spoon - skeden för de minsta

Med vår pre-spoon kan din bebis upptäcka puréer och gröt själv. Skedens specialutformade hål gör att maten lättare fastnar och inte ramlar av.

KÖP HÄR
bakform för grötpinnar
<tc>Book package 10% off</tc>

Grötpinnar är ett perfekt mellanmål för de minsta, då den avlånga formen är lätt att greppa om. Med en grötpinneform går bakandet snabbt & smidigt.

Köp här

Stor guide till smakträning för bebisar - så kan du främja ditt barns framtida matvanor

By Elin Oresten

Lär dig allt som tidig smakträning och hur det kan främja ditt barns framtida matvanor. Vad säger forskning? Hur börjar man? Här går vi igenom allt du behöver veta för...

Läs mer

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här