Barnportion

Hur ser en normal barnportion ut?

Posted by Elin Oresten on

Du är inte ensam om att undra "Vad är en normal barnportion?". Kanske har du jämfört med andra barn och tänkt "Äter mitt barn för lite, eller för mycket?". Det är ofta en balans mellan oro och hopp om att barnet får tillräckligt, Men vad som anses "normalt" är inte så enkelt att definiera.


Alla barn är unika, och deras matbehov varierar över tid. Ibland vräker de i sig allt som serveras, och andra gånger kan de knappt röra maten. Men det är precis så barn fungerar – och det är också precis som det ska vara.

Finns det en normal barnportion?

Svaret är kort och gott: nej. Barns aptit påverkas av flera faktorer, och deras behov kan skifta från dag till dag. Här är några exempel på vad som kan påverka ditt barns matintag:


  • Vilken utvecklingsfas de befinner sig i
  • Om de är sjuka eller håller på att få tänder
  • Tillväxtspurter som ökar energibehovet
  • Aktivitetsnivå
  • Barnets storlek

Detta innebär att ditt barns aptit kan variera mycket, men det är inget att oroa sig över så länge ditt barn är piggt och mår bra.

Fokusera på helheten över tid

Det är lätt att fastna i tanken att varje måltid måste vara "perfekt" och exakt rätt mängd. Men vad som verkligen spelar roll är helheten över tid. Tänk hellre matintag över en vecka i stället för en dag eller måltid. Barn är otroligt bra på att reglera sitt eget matintag, utifrån sitt unika behov, även om det innebär att de ibland bara äter pasta till en måltid eller hoppar över en annan helt och hållet. Några dagar senare kan de äta stora mängder vid en annan måltid.


Inte sällan så äter barn också mer än vad föräldrarna tror. Många bäckar små, vissa barn äter lite men ofta och får på så sätt i sig tillräckligt ändå. Så länge ditt barn är piggt, följer sin viktkurva och verkar må bra, får de troligtvis i sig den näring de behöver.

Intuitivt ätande – låt barnet styra

Barn har en naturlig förmåga att reglera sitt matintag från födseln. När bebisar ammar, kontrollerar de själva hur mycket de äter, och samma sak gäller för flaskmatade barn så länge de matas lyhört. Denna förmåga att reglera matintaget följer med dem när de utvecklas, och det är just denna förmåga som plockmat (BLW) hjälper till att bevara.


Med plockmat får barnet själv bestämma om de ska äta eller inte. Att lära sig äta intuitivt är viktig del i att skapa en positiv relation till mat, något som vi vill att barn ska bära med sig till vuxen ålder.


Det är också bra att försöka guida barn till att äta ifrån kroppens signaler. Detta fungerar med lite äldre barn som man kan kommunicera verbalt med. Exempelvis ”hur känns det i magen, är den tom”? ”Är du mätt i magen, eller vill du ha mer mat?”.

Tips när du börjar med plockmat

Att börja med fast föda kan kännas som en stor milstolpe, men det är viktigt att komma ihåg att varje barn är olika. Här är några tips för att komma i gång med plockmat:


  • Börja långsamt: Ge en liten bit mat i taget i stället för att ställa fram en hel tallrik, vilket kan vara överväldigande.
  • Öka mängden successivt: Känn ingen press att ge stora mängder mat från början. Det är helt okej att låta matintaget växa gradvis.
  • Hitta ditt barns rytm: Vissa barn föredrar att äta vid alla måltider direkt, medan andra behöver mer tid. Anpassa introduktionen av fast föda efter ditt barns behov.
  • Använd en bra stol: Se till att ditt barn har en säker stol med fotstöd och en stabil bricka, så att de kan utforska maten i lugn och ro.
Snacks för barn

Hur mycket mat ska en bebis äta?

Det är omöjligt att sätta en exakt portionstabell för varje barn eftersom behoven varierar så mycket. Det viktigaste är att lyssna på ditt barn och inte känna press att servera specifika mängder vid varje måltid. Ibland äter barnet nästan ingenting, och ibland verkar de aldrig få nog.


Försök att inte fokusera för mycket på enskilda måltider – i stället, se till att barnet får en varierad kost över tid.

Så märker du att ditt barn är mätt. Tecken att vara uppmärksam på:

  • Kastar mat
  • Visar ointresse
  • Jäspar
  • Gråter eller är upprörd
  • Vänder bort huvudet
  • Leker med tallriken

Stöd ditt barns intuitiva ätande

Varje barn är unikt och har sina egna behov, och det är viktigt att lita på barnets förmåga att äta intuitivt. Genom att stödja detta sätt att äta kan vi hjälpa barn att utveckla en hälsosam relation till mat, fri från press och krav.


Om du är osäker på ditt barns matintag eller hur mycket ditt barn ska äta, kan det alltid vara bra att prata med BVC för råd och vägledning.

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Bra produkter att börja med

Mer på bloggen

← Older Post Newer Post →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
nybörjarsked till bebis
Best seller
 
nybörjarsked till bebisar
Best seller
 
smaknapp
Best seller

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.