"Matvägran" - det här med barns matintag och aptit
Jag gillar egentligen inte ordet "matvägran" men använder det nu i brist på annat. Ett barn vägrar oftast inte att äta för sakens skull. Det handlar i de allra flesta fall om andra saker.
- Barns matintag varierar - det är helt normalt
Jag kan förstå att många föräldrar känner oro för sitt barns matintag, man vill ju inte att ens barn ska gå hungrigt, ha låg energi eller stoppas i utvecklingen. Men att barn har perioder med lägre aptit är fullt normalt och det betyder oftast inte att de drabbas negativt. Ibland äter min dotter "massor" och ibland bara en tugga. Det går verkligen upp och ned!
- Barn är intuitiva ätare
Det är viktigt att tänka på att barn faktiskt fungerar lite annorlunda än majoriteten av oss vuxna. Vi vuxna äter ofta mer på rutin och vi vet att vi borde äta för att orka sen. Den känslan har inte riktigt små barn. Barn äter mycket mer utifrån sin aptit och sitt behov för tillfället. Den förmågan är faktiskt fantastisk och viktig att värna om.
- Se till helheten - inte enskilda måltider
Därför bör man inte stirra sig blind på enskilda måltider utan se till matintaget över en längre tid (helheten). De allra flesta barn lyckas faktiskt äta tillräckligt över tid. Barn klarar sig på väldigt lite mat i perioder (även om de också ofta äter mer än vad man kan tro/upplever). Det kan såklart bli grinigt när energin dippar, men bättre det än att låta måltiderna bli en kamp.
- Brukar jag ge något annat till min dotter när hon inte äter maten som serveras?
Nej, jag brukar inte göra det. Jag har som princip att inte erbjuda något annat i direkt anslutning till måltiden då jag vill undvika att hamna i en ond spiral. Istället kan jag erbjuda henne ett större/tidigare mellanmål eller kvällsmål. Ibland får hon vänta tills nästa måltid, beroende hur dagen sett ut för övrigt. Här gör man såklart precis som man vill, men så tänker jag.
/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare
Mer från Knatteplock: