Author:
Elin Oresten
Detta är en järnrik maträtt med järn från både färs och bönor! Om man väljer nötfärs får man även något som kallas för ”kötteffekten”, som betyder att köttet gör att man lättare tillgodogör sig järn från hela måltiden.
Allergener:
⚠️ Komjölk
Ingredients
- 4 portioner ris eller havreris
500 gram nötfärs eller vegofärs
Rapsolja
1 tsk salt (för barn över 1 år och vuxna)
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 stor tomat
1 avokado
1 burk majs
1 tetra med svarta bönor
1 lime
Salsa (tex Santa Maria utan socker)
Gräddfil
Riven ost
-
Enkel Tallrik - Sand
Produkter vi har använt
Do this:
Skölj riset och koka det i ett överflöd av vatten som du häller av när riset är klart.
Stek färsen i rapsolja tills den fått färg. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Stek ett par minuter och tillsätt 0,5 dl vatten. Stek tills allt har blandat sig och färsen är genomstekt. Ställ åt sidan.
Skär tomat och avokado i bitar (se åldersanpassning). Skölj bönorna och blanda med limesaft. Servera allt i små skålar så får alla sätta ihop sin egen skål med färs, ris, grönsaker, ost och sås.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- skär tomat och avokado i klyftor. Mosa bönorna. Forma avlånga bollar av riset eller hjälp till med laddade skedar. Skippa majsen.👶Från 9* månader och uppåt
- skär tomat och avokado i små bitar. Låt barnet plocka med händerna och/eller hjälp till med laddade skedar. Servera med gaffel från 12 mån.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp