Servings
4 vuxenportioner/6-8 barnportioner
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Fisk
Detta är en av mina absoluta favoriträtter. Om ni inte testat att koka ris i kokosmjölk så har ni verkligen missat något!
Nu när det nalkas vår blir man ju också sådär sugen på fräsch och färgglad mat. Då är denna mangosalsa ett perfekt tillbehör
Ingredients
4 bitar lax (ca 500 gram)
1/2 st citron
Salt*, peppar
3 dl jasminris
2,5-4 dl kokosmjölk (beroende på kokosmjölksort så blir totala mängden vätska olika)
4-6 dl vatten
0,5 tsk salt*
3 dl hackad mango (färsk eller tinad fryst)
3 st tomater
2 st avokados
2 dl hackad färsk koriander eller persilja
½ st rödlök
1/2 st citron
- Salt*, peppar
-
Barntallrik
-
Barnsked
Ungsbakad lax
Kokosris
Mangosalsa
Produkter vi har använt
Do this:
Sätt ugnen på 215 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Pressa över citron samt krydda. Skjutsa in den i ugnen i ca 15-20 min, tills den är genomstekt.
Koka upp riset med kokosmjölk, vatten och salt på svag värme. Rör om då och då, späd med mer vatten eller kokosmjölk om riset känns för tjockt. Det blir olika tjockt beroende på vilken kokosmjölk man använder nämligen.
Hacka alla ingredienser till mangosalsan. Rör ihop med pressad citron samt smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med kokosris och mangosalsa.
Recipe listing
Åldersanpassning för servering som plockmat/BLW:
👶 6-9 mån: skär laxen i långa bitar. Skär tomaten i klyftor och mangon i långa greppvänliga bitar. Forma avlånga bitar av riset eller hjälp till med en sked.
👶 9-12 mån: skär laxen i små munsbitar. Skär tomaten och mangon i små bitar. Forma avlånga bitar av riset eller hjälp till med en sked.
👶 12 mån och uppåt: skär laxen i små munsbitar. Skär tomaten och mangon i små bitar. Servera gärna med en gaffel.
* Salt bör undvikas till barn under 1 år.
Här på Knatteplock´s instagram hittar du en video på receptet.