Category
Fika/mellanmål
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Spår av gluten
⚠️ Mjölk
⚠️ Ägg
⚠️ Mandel
Denna saftiga och goda variant på bananbröd som smakar morotskaka kan hela familjen njuta av, även de minsta. Passar som en hälsosam fika eller som en lyxig mellis.
TIPS! Vi brukar göra dubbel sats då vi gillar höga morotskakor och har en stor form (ca 25x25 cm). Men den enkla satsen räcker fint till en liten brödform eller liten springform. Dubbla både ingredienserna till kakan och frostingen om ni vill göra en större kaka.

Ingredients
2 dl finrivna morötter
2 ägg
2 små mogna bananer
0,5 dl rapsolja eller mild olivolja
0,5 dl äppelmos (eller naturell yoghurt)
Saften från ekologisk 1/2 apelsin + rivna skalet
1 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
1 dl mandelmjöl (kan bytas mot mer havremjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel (gärna ceylonkanel till barn)
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
75 g naturell färskost
0,5 dl naturell fet yoghurt
1-2 msk äppelmos efter smak
2 msk apelsinsaft från färsk apelsin
-
Barntallrik utan uppdelning
-
Mugg med sugrör
Enkel sats
Frosting (frivillig)
Produkter till servering
Do this:
Sätt ugnen på 180 grader och klä en liten form (ca 15 cm) med bakplåtspapper eller smöra/bröa den.
Mosa bananen i en skål och blanda ner ägg, olja, yoghurt/äppelmos, apelsinsaft och zest.
Tillsätt rivna morötter och rör om.
Blanda de torra ingredienserna i en separat skål: havremjöl, mandelmjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och vaniljpulver.
Rör ner de torra ingredienserna i morotsblandningen tills smeten är jämn.
Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka – den ska vara torr.
Blanda ihop alla ingredienser till frostingen.
Låt svalna helt innan du breder på frostingen på kakan. Servera!
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: servera i långa bitar, ca 2x6 cm
👶 9-12 mån: servera i små munsbitar, ca 1x1 cm
👶 12 mån +: servera i mindre bitar eller hela/halva
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!