Cooking
40 Minutes
Author:
Elin Oresten
En perfekt tårta till sommarbjudningar eller kalas, som passar både barn och vuxna.
Vill man göra en tårta med flera lager kan man dubbla receptet (så kakan blir högre) och ha den lite längre i ugnen.
Allergener:
⚠️Spår av gluten
⚠️Mjölk
⚠️Ägg
⚠️Mandel
Ingredients
- 100 g urkärnade färska dadlar
- 1 dl äppelmos
- 3 ägg
- 0,5 dl rapsolja
- 2 dl mandelmjöl
- 1,5 dl havremjöl
- 1 tsk kardemumma
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 125 g färskost
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl äppelmos
- 0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljesssens
Färska bär
Färskostgrädde
Topping
Do this:
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 15-20 cm i diameter (ju mindre desto högre tårta) med bakplåtspapper eller smörj och bröa den.
- Kärna ur dadlarna. Mixa ihop dem med äggen, äppelmoset och oljan.
- Blanda mandelmjöl, havremjöl, bakpulver, bikarbonat och kardemumma. Blanda ihop det med äggsmeten till en jämn smet.
- Fyll formen med smeten och baka mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Känn med en sticka så den är klar.
- Vispa grädden hårt. Blanda sedan ihop den med färskost, äppelmos och vanilj.
- När kakan har svalnat, bred på färskostblandningen. Toppa med valfria bär.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶Från 6-9 månader
-skär tårtan i långa bitar, ca 2x6 cm
👶Från 9* månader och uppåt
-skär tårtan i små bitar, ca 1 x 1 cm
*Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪Fett från olja, grädde och färskost
💪Protein från ägg och färskost
💪Kolhydrater från havremjöl, dadlar och äppelmos
💪Kalcium från grädde och färskost
💪Järn från ägg, havremjöl och mandelmjöl
💪Vitamin B6 från dadlar