Category
Frukost
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Spår av gluten
⚠️ Nötter (kan uteslutas)
Den här pepparkaksgranolan är så knaprig och smakrik, det är som att få ett stycke jul i munnen varje morgon. Så god med en krämig yoghurt.
Den sprider dessutom en så härlig juldoft i hela köket när man lagar den.
Till de minsta rekommenderar vi att du mixar granolan (utan den torkade frukten) så att alla stora och hårda bitar försvinner.
Ingredients
5 dl havregryn (eller rågflingor eller dinkelflingor)
1 dl hackade nötter eller mandelflarn
1 dl pumpakärnor eller solroskärnor
1 dl riven kokos
3-4 tsk pepparkakskrydda (efter smak)
En nypa salt
6 färska dadlar (urkärnade)
0,75 dl rapsolja
1,5 dl äppelmos eller 1 stor mogen banan
Torkad frukt (t.ex. russin, blåbär, tranbär eller hackade aprikoser, skippa till barn 6-9 mån)
-
Barnskål med sugpropp
-
Barnsked
Produkter till servering:
Do this:
Sätt ugnen på 190 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda havregryn, nötter, frön, kokos, pepparkakskrydda och salt i en stor skål.
Mixa dadlarna tillsammans med oljan och äppelmoset/bananen till en slät massa.
Häll dadelblandningen över de torra ingredienserna och rör om ordentligt så att allt täcks jämnt.
Fördela granolan på plåten och rosta i ugnen i 20–25 minuter. Rör om var 3–5 minut så att granolan blir jämnt rostad och inte bränns!
Mixa granolan slät till bebisar och små barn. Har du bara mandelflarn, finhackade nötter och/eller frön går det bra att servera den som den är till barn över 2 år.
Låt granolan svalna helt innan du blandar i eventuell torkad frukt. Förvara i en lufttät burk.
Recipe listing
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!