Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg
⚠️ Mjölk
⚠️ Gluten
Jag var sugen på något chokladigt och hade lite chokladknappar hemma så det fick bli en chokladig variant. Vill man inte ha chokladknappar/hackad choklad i så kan man såklart skippa det, speciellt till de allra minsta kan man utesluta det.
Tips:
Går utmärkt att göra den här banankakan i vår grötpinneform!
Ingredients
- 3 mogna normalstora bananer
3 ägg
1 dl mjölk
2 msk flytande honung (valfritt, ej för barn under 1 år)
100 gram smör
2 dl havremjöl (eller ca 2,5 dl havregryn som du mixar till ett mjöl)
2,5 dl vetemjöl (eller lika mycket havremjöl för att göra kakan glutenfri)
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1,5 dl mörka chokladknappar eller hackad mörk choklad (valfritt)
-
Grötpinneform
Produkter du kan använda till receptet
Do this:
- Sätt ugnen på 185 grader (varmluft).
Mixa bananerna till en slät puré.
Vispa ihop bananpurén, honung, ägg, smält smör och mjölk i en skål.
Blanda de torra ingredienserna.
Blanda sedan allt förutom kakao och chokladknappar till en smet.
Separera smeten i två bunkar och tillsätt kakao samt chokladknappar till ena smeten.
Häll först den ljusa smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Häll kakaosmeten över den och rör runt lite med en kniv.
Baka brödet i ca 50 minuter, känn med en provsticka att den är klar. Stickan ska inte vara kladdig.
Låt brödet svalna helt innan du skär i det.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 9 månader - Skär banankakan i långa bitar, ca 3x6 cm.
👶 Från 9* till 12 månader - Skär banankakan i små bitar, ca 1 x 1 cm.
👶 Från ca 12 månader och uppåt -Skär banankakan i skivor eller fortsätt med små bitar ett tag till om det funkar bäst.
*Från när bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Här på Knatteplock's instagram hittar du även en video på receptet.