Servings
9 st kakor
Cooking
15 Minutes
Author:
Elin Oresten
Världens enklaste kakor att baka till mellis, fika eller frukost. I stort sätt bara att blanda ihop ingredienserna och klicka ut små kakor.
Detta recept passar de flesta då de är glutenfria (välj garanterat glutenfritt havre om så behövs), mjölkfria och äggfria.
Jag rekommenderar dessa kakor från ca 10 månader då de kräver även viss utvecklad tuggförmåga. Innan dess kommer bebisen med största sannolikhet bara spotta ut tuggorna då det blir för utmanande.
Men de är suveräna för att öva tuggteknik från 10-12 mån och uppåt. Bäst är att känna efter själv hur väl ens barn tuggar och utgå från det.
Allergener:
⚠️Spår av gluten (välja garanterat glutenfria havregryn för att undvika gluten)
Ingredients
- 1 medelstor mogen banan
- 3 dl havregryn
- 1 morot (ca 60 gram)
- 1 tsk kanel (gärna ceylon)
- 1 krm vaniljpulver
- 1 msk finmixade pumpakärnor (valfritt)
- 0,5 tsk bakpulver (valfritt, gör dem lite mindre kompakta)
Do this:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Mixa bananen eller mosa den med en gaffel. Riv morot fint och blanda i bananen.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i bananblandningen.
- Forma små kakor med händerna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Tillaga i ugnen i ca 15 min, de ska ha fått lite lätt färg.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶Rekommenderas från ca 10-12 månader och uppåt. När barnet kan tugga någorlunda.
Innan dess kommer barn mestadels spotta ut kaktuggorna då de kräver lite tuggteknik.
Näring (utvalda delar):
💪Fett från pumpakärnor
💪Kolhydrater från banan, havregryn och morot
💪Järn från pumpakärnor och havregryn
💪Kalium från banan och morot