Servings
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Author:
Elin Oresten
Lax med mangosalsa och havreris/ris som är riktigt enkel att göra men så god i all sin enkelhet.
Riset kan vara lite utmanande för en bebis mellan 6 och 9 månader att äta utan pincettgrepp, ett tips är då att blanda den med en sås, tex lime-smaksatt majonäs. Då blir det mer en tjock röra som bebisen kan få upp med handflatan.
Allergener:
⚠️Fisk/lax (allergi förekommer, men det är inte vanligt )
Ingredients
- 500 gram lax (fryst eller färsk)
- 1 citron
- Svartpeppar
- 1 färsk mango
- 2 tomater
- 0,5 rödlök
- 1 lime
- 0,5 kruka koriander
Jasminris eller haveris (ris till barn under 6 år bör begränsas pga arsenikhalten. Om man serverar det någon gång ibland är det ok. Har man serverat ris nyligen eller vill undvika ris helt så kan man köra på havreris istället.)
Do this:
- Sätt ugnen på 220°C.
- Lägg laxen i en ugnsform. Pressa över citron och peppra. (Salta laxbitarna till vuxna) Tillaga i ugnen ca 15 min.
- Skär mangon och tomaterna i små bitar eller långa skivor och klyftor beroende på ålder på barnet. Skiva rödlök i millimetertunna bitar/skivor (endast för barn över 12 mån). Finhacka koriander. Blanda ihop allt i en skål. Pressa över lime.
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Havreris kan kokas längre än anvisningen så att det blir riktigt mjukt.
- Servera laxen med ris och mangosalsa.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader - skär laxen i stora bitar. Skär mango i långa stänger och tomat i klyftor. Servera mangosalsa utan rå lök.
👶Från 9* -12 månader - skär lax, mango och tomat i små bitar. Servera mangosalsa utan rå lök.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶Från 12 månader och uppåt- skär lax, mango och tomat i små bitar. Servera mangosalsa med tunt skivad rå lök (om barnet har en bra mage). Öva på att använda gaffel.
Recipe listing
Näring (utvalda delar):
💪Protein från lax
💪Fett från lax
💪Kolhydrater från ris/havreris
💪D-vitamin från lax
💪B12 från lax
💪Selen från lax
💪C-vitamin från tomat och mango