Servings
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Cooking
25 Minutes
Author:
Elin Oresten
Ingredients
- 4 portioner ris eller annat valfritt tillbehör
- 2 förpackningar kokta kikärtor (ca 400 g styck, ej avrunnen vikt)
- 1 ägg (kan uteslutas men det blir godast med)
- 1,5 dl ströbröd
- 2 msk potatismjöl
- 0,75 dl grädde
- 2 msk Japansk soja
- 1 tsk salt (ej för barn under 1 år)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk lökpulver
- 1 msk persilja (torkad) eller 1 dl färsk persilja
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 tsk paprikapulver
3 dl creme fraiche, 1 pressad vitlöksklyfta. Salt och peppar.
Även hummus är gott till
Sås
Do this:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj det dock gärna innan kokning och koka det i ett överflöd av vatten som sedan hälls bort (för att minska arsenikhalten).
- Mixa ihop alla ingredienser till kikärtbollarna. Låt smeten stå och svälla i ca 15 min. Forma sedan bollar av smeten.
- Stek bollarna i rikligt med rapsolja på medelvärme, i ca 10 min. Vänd dem då och då så de inte bränns.
- Blanda ihop ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Skär/tillaga valfria grönsaker. Servera sedan bollarna med ris, sås och grönsaker.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- forma kikärtsbollen mer avlångt. Blanda riset med sås så det blir mer klibbigt, forma till en avlång boll eller testa en nybörjarsked där riset kan fastna.
👶Från 9* till 12 månader
- skär bollarna i små bitar. Se ovan för tips kring riset.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp👶Från 12 månader och uppåt:
- skär bollarna i små bitar eller servera dem som de är.