Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Spår av gluten
⚠️ Nöt
Dessa underbara melliskakor gör vi i olika konstellationer lite då och då. Ibland med hela havregryn och ibland med havremjöl. Men gör man dem med havremjöl så blir de så släta och trevliga.
Det bästa med dessa är att de går på typ 20 minuter att göra totalt och kräver nästan inga ingredienser. Vi brukar göra halva satsen med choklad i för mer lyx.
De bjuder även på bra näring, bland annat fibrer, magnesium och järn från havre och nötsmör. Servera dem gärna med en frukt så kan kroppen ta upp järnet bättre.

Ingredients
1 banan
2-3 dl havremjöl
1 dl valfritt nötsmör (tex jordnötssmör eller cashewsmör)
För lite extra lyx: finhackad mörk choklad (jag använder detta i kakorna ibland till min dotter på 4 år och till mig själv, min son på 1,5 år får utan)
-
Barntallrik utan uppdelning
-
Bordsunderlägg
Produkter till servering
Do this:
Sätt ugnen på 185 grader (varmluft).
Mosa eller mixa bananen till en slät puré i en bunke.
Rör i resten av ingredienserna. Börja med 2 dl havremjöl och lägg till mer efterhand tills degen blivit smidig. Rör eventuellt i hackad choklad. Låt degen vila i 5 minuter.
Forma kakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Baka i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de fått färg både upp-och nedtill.
Låt svalna något innan servering.
Recipe listing
Åldersrekommendation:
👶 Passar från ca 12 månader.
Gör du smeten lösare och har dem kortare i ugnen så blir kakorna mer mjuka och kan då passa från ca 9 månader (pressa kakorna mellan dina fingrar och se om de går sönder ganska lätt - då är konsistensen okej).
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!