Category
Mellis/Frukost/Fika
Servings
8 squares
Cooking
40-45 Minutes
Author:
Elin Oresten
Underbart saftig och smakrik kaka. Denna kaka kan man göra med valfria bär. Funkar lika bra som mellis som till frukost eller fika.
⚠️ Ägg (kan bytas mot kikärtsspad, 3 msk kikärtsspad motsvarar 1 ägg)
⚠️ Mjölk (kan undvikas vid val av olja istället för smör)
⚠️ Mandel
⚠️ Stenfrukt
Ingredients
50 gram smör eller 1 dl rapsolja
2 ägg
100 gram torkade aprikoser
1,5 dl mandelmjöl
0,75 dl solrosfrön
1,5 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
1 tsk kardemumma
125 gram hallon (eller annan valfri bärsort)
Förvara i kylen i upp till 7 dagar eller frys in.
Do this:
Låt aprikoserna ligga i blöt över natten eller minst 4 timmar. Lägg dem i en skål med vatten så att vattnet precis täcker aprikoserna.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret. Mixa aprikoserna (med vattnet kvar) till en slät och tjock puré. Mixa sedan ägg, smör/olja och aprikoser med en stavmixer till en slät massa.
Mixa solrosfrön till ett fint mjöl. Blanda sedan solrosfrömjölet med alla torra ingredienser.
Rör i ägg- och aprikosblandningen i de torra ingredienserna.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 20 x 30 cm. Strössla över hallonen på kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 40-45 min tills kakan blivit fast och fått färg.
Låt kakan svalna innan du skär den i bitar.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader:
Skär kakan i långa bitar som är något längre än bebisens handflata och ca 2-3 cm breda.
👶 Från 9* till 12 månader:
Skär kakan i små bitar, ca 1x1 cm.
👶 Från ca 12 och uppåt: Servera kakan i rutor.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recipe listing
Nourishing (selected portions ):
💪 Protein from eggs
💪 Carbohydrates from apricots
💪 Fat from butter/oil, almond flour and eggs
💪 Iron from sunflower seeds, apricots, almond flour and eggs
💪 Magnesium from almond flour
💪 Vitamin C from apricots and raspberries