Servings
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Mjölk (kan undvikas genom att välja en växtbaserad yoghurt)
⚠️Gluten
Ingredients
- 6 dl pilaf bulgur (med små nudlar, går att byta mot vanlig bulgur)
- 1 gul lök
- 1 msk curry
- 1 tsk gurkmeja
- 1 röd paprika
- 8 dl vatten
- Peppar efter smak
- 0,5 dl rapsolja
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 4 st kycklingfilé
- 1 msk paprikapulver
- 0,5 msk gurkmeja
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk lökpulver
- 3 msk olivolja
- 2 dl turkisk yogurt
- 1 lime (saften)
Bulgur
Kyckling
Limesås
Do this:
- Sätt på ugnen på 225 grader. Skär lök och paprika fint. Lägg dem i en stor kastrull eller gryta med olja och stek med kryddorna tills de mjuknar. Lägg sedan i bulgurn och rör om tills det är blandat väl.
- Häll över vatten, lägg ett lock på kastrullen eller grytan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt tillagas under lock på låg värme tills bulgurn mjuknar, tar ca 10- 15 min.
- Lägg kycklingen i en ungsform och krydda. Ringla över olivolja. Tillaga den i ugnen ca 15 min (tills helt genomstekt). Skär den sedan i bitar.
- Blanda yoghurten med limesaften. Riv eventuellt lite limeskal över yoghurten som dekoration och extra smak.
- Servera bulgurpilaffen med kycklingen och såsen.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- skär kycklingen i långa remsor/skivor. Blanda eventuellt bulgurn med lite av såsen så att den blir tjockare/klumpigare och lättare att äta.
👶Från 9* månader och uppåt
- skär kycklingen i små bitar. Blanda eventuellt bulgurn med såsen så att den blir lite tjockare/ klumpigare och lättare att äta.
Träna på att använda sked/gaffel från ca 12 mån.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recipe listing
Näring (utvalda delar):
💪Protein från kyckling
💪Kolhydrater från bulgur
💪Fett från olivolja, rapsolja och yoghurt
💪Zink från kyckling
💪Vitamin B6 och B3 från kyckling
💪C-vitamin från paprika och lime