Servings
8 st piroger
Cooking
18 Minutes
Author:
Elin Oresten
Dessa piroger är så enkla att göra då det är lite av en "fusk-variant" gjord på färdig pizzadeg. Perfekt mat att ha i frysen och plocka fram antingen när man inte orkar laga mat eller när man behöver ha med sig något matigt på språng!
Pirogerna är fyllda med en god och näringsrik fyllning. Dessa kladdar dessutom inte så mycket vilket gör dem passande att ta med när man är ute med sin småtting.
Allergener:
⚠️Ägg (kan uteslutas)
⚠️Mjölk (kan undvikas genom att skippa osten eller att använda vegansk ost)
⚠️Gluten (kan undvikas genom att välja en glutenfri pizzadeg)
⚠️Sesam (kan uteslutas eller bytas mot vallmofrön)
Ingredients
1 paket färdig pizzadeg 400 gram (Om du använder ett paket med mindre deg än 400 gram, minska lite på fyllningen eller spara fyllning som blir över och använd t ex som pastasås)
- 200 gr sötpotatis
- 1 dl torkade röda linser
- 0,5 msk tomatpuré
- 0,5 msk olivolja
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5-1 tsk lökpulver
- 1 tsk timjan
- Svartpeppar
- 1-1,5 dl riven ost
- 1 ägg
- Sesamfrön
Do this:
- Sätt på ugnen på 210 grader.
- Skala och skär sötpotatisen i små bitar. Skölj linserna. Lägg sötpotatisen och linserna i en kastrull med vatten så att det täcker allt. Koka upp och låt koka i ca 10 min, tills linserna och potatisen är mjuka. Häll i mer vatten vid behov.
- När linserna och potatisen är färdigkokta, ta kastrullen åt sidan, häll av vattnet och mixa dem med en handmixer. Blanda i tomatpurén, kryddorna och olivoljan.
- Veckla ut pizzadegen och skär den i 8 lika stora avlånga bitar (ca 4x6 cm). Lägg ca 2 msk av lins- och potatisblandning som en sträng i mitten av varje degbit. Strössla riven ost över fyllningen. Vispa upp ett ägg och pensla på kanterna. Vik över degen på alla kanter så att det blidas en tät cylinder. Här är det viktigt att det inte blir några hål för då kommer fyllningen åka ut vid gräddning.
- Vänd försiktigt på pirogerna (hjälp till med en osthyvel för att lossa dem undertill) och pensla på mer vispat ägg. Strössla över lite sesamfrön.
- Grädda pirogerna i ugnen i ca 18 min, tills de fått lite färg både upptill och undertill.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader -
servera hela piroger
👶Från 9* till 12 månader - servering hela piroger eller små bitar
👶Från cirka 12 månader - servera hela piroger
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪Protein från linser
💪Kolhydrater från pizzadeg, sötpotatis och linser
💪Fett från olja och ost
💪Järn från linser
💪Kalium från sötpotatis
💪Vitamin B1 och B6 från linser
💪C-vitamin från tomatpuré