Category
Frukost/Mellis
Cooking
25-35 Minutes
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mandel/gluten (beroende på vilket mjöl man väljer)
⚠️ Mjölk (välj havremjölk för att undvika)
⚠️ Ägg
Enkelt och gott majsbröd. Detta bröd går att göra glutenfritt om man väljer mandelmjöl istället för vetemjöl. Då kan man addera fiberhusk för att få det att hålla ihop bättre. Man delmjöl är naturligt järnrikt så väljer man mandelmjöl kan man skippa pumpafröna. Väljer man vetemjöl är pumpafrön toppen att inkludera för lite extra järn och man vill. Det bli fluffigare med vetemjöl.
Ingredients
2 dl vetemjöl eller mandelmjöl
2 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk (vid val av mandelmjöl)
0,75 dl mixade pumpafrön (valfritt, addera gärna vid val av vetemjöl)
0,5 tsk salt (för vuxna och barn över 1 år)
2 ägg
2 dl komjölk eller havremjölk
1-2 msk flytande honung (för vuxna och barn över 1 år)
2 msk rapsolja
Do this:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och mjölk lite lätt med en handvisp i en annan bunke. Blanda i rapsolja och honung (obs! ingen honung för barn under 1 år).
Häll i äggblandningen i de torra ingredienserna och blanda försiktigt.
Klä en brödform med bakplåtspapper. Häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-35 min (med mandemjöl tar det lite längre tid än med vetemjöl). Kontrollera med en trästicka så att det är klart.
Äts helst dagsfärskt eller fryses in. Ett tips är att skära skivor och frysa in så är det enkelt att plocka ut så många skivor man vill ha vid ett tillfälle.
Recipe listing
Serving:
👶 From 6 to 9 months
- cut the bread into long slices, about 2 cm wide and slightly longer than the baby's palm. Possibly toast it lightly if you feel that it will be easier for your baby to eat.
👶 From 9* to 12 months
- serve the bread in small pieces of approx. 1x1 cm.
👶 From about 12 months
- serve the bread as a whole slice of bread.
*From the time the baby develops a pincer grip
Nutrition (selected parts): 💪 Carbohydrates from corn flour and wheat flour 💪 Fat from rapeseed oil, eggs, almonds and pumpkin seeds 💪 Protein from eggs 💪 Iron from almonds and pumpkin seeds 💪 Magnesium from almonds and pumpkin seeds 💪 Vitamin B9 (folate) from corn flour