Author:
Elin Oresten
De flesta köpeketchups innehåller en hel del salt och socker (eller sötningsmedel). Därför är det bra att göra egen ketchup.
Lätt att göra och håller ca 2 veckor i kylskåpet. Eller så kan du frysa in det i portionsformar.
Ingredients
- 1 burk krossade tomater
1 msk olivolja
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
0,75 dl vit- eller rödvinsvinäger
1 lagerblad
1 tsk paprikapulver mild
1 tsk korianderfrön (valfritt)
0,5 tsk mald kryddnejlika
0,5 tsk mald svartpeppar
Do this:
Finhacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och tomatpuré i olja några minuter på medelhög värme i en kastrull tills löken är mjuk, ej brynt.
Tillsätt vinäger, lagerblad, kryddor och tomater. Låt puttra i några minuter till. Sänk värmen och koka vidare på låg värme i 20 minuter.
Ta upp lagerbladet. Mixa ketchupen slät med stavmixer eller i blender. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor beroende på smak. Beroende på hur fast du vill ha ketchupen så kan du koka den ytterligare en stund på låg värme.
Recipe listing
💪Ketchup gjord på tomat är ett väldigt bra sätt att få in c-vitamin i en måltid. C-vitamin främjar även järnupptaget.