Servings
6 stycken
Author:
Elin Oresten
Dessa croissanter gjorde jag i helgen när suget efter fika slog till. Hade en smördeg hemma så använde den till dessa goda croissanter.
Aprikospurén gör jag egen genom att blötlägga osvavlade aprikoser i några timmar (helst över natten) och sedan mixa till en puré. Järnrikt och gott. Har det ofta i kylen. Passar till gröt, bakning, pannkakor m.m.
Allergener:
⚠️Mjölk
⚠️Gluten
⚠️Ägg
Ingredients
- 2 stora äpplen (ca 200 gram)
1,5 msk smör och 1 msk rapsolja till stekning
0,75 dl aprikospuré
0,5 dl komjölk eller havremjölk
1 tsk ceylonkanel
0,5 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
250 g färdig smördeg
1 ägg (valfritt)
Do this:
- Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär äpplet i små bitar. Stek det sedan i en stekpanna med smör, olja, aprikospuré, mjölk och kryddor tills äpplet är mjukt.
Mosa sedan den stekta äppelblandningen med en gaffel så det bildar en grov massa.
Rulla upp smördegen och skär den i 6 lika stora trianglar. Lägg lite fyllning i änden på varje triangel och rulla ihop till en croissant. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda croissanterna i ugnen i ca 15 min, de ska få färg både upp- och nedtill.
Recipe listing
Åldersanpassning:
👶6-9 mån: skär croissanten i hälften på längden.
👶9-12 mån: skär croissanten i små bitar eller testa att erbjuda en hel.
👶12 mån och uppåt: erbjud en hel croissant.
Här på Knatteplock's instagram hittar du även en video på receptet.