Kalcium

Hur påverkar kalcium järnupptaget?

Det är vanligt att tro att man inte kan blanda mjölkprodukter (kalcium) och järnrika livsmedel i en måltid. Många har hört att kalcium i mjölkprodukter kan minska hur mycket järn som kan kroppen ta upp. I det här blogginlägget tar Elin reda på hur det faktiskt ligger till. 

Björn äter yoghurt

Det stämmer visserligen att kalcium kan påverka järnupptaget, särskilt när det gäller järn från vegetabiliska källor (icke-hemjärn), då kan järnupptaget minska med upp till 40–60 %. När det gäller järn från animaliska källor (hemjärn) är den hämmande effekten mycket mindre, bara runt 10–20 %.


Men! Den glada nyheten är att den hämmande effekten bara verkar vara tillfällig. För barn (och vuxna) som äter en varierad kost påverkas inte järnnivåerna över tid, även om de ibland äter järnrika livsmedel tillsammans med mjölk och mjölkprodukter. Kroppen anpassar sig och ser till att få upp järnet när den behöver det.


Det betyder alltså att även om kalcium verkar kunna hämma järnupptaget till viss del i specifika måltider så påverkar det inte järnstatus över längre tid, speciellt inte vid en balanserad kost.

Vad säger livsmedelsverket?


Livsmedelsverket rekommenderar att man inte ger ren mjölk som dryck eller större mängder yoghurt och fil till barn under 1 år. Det är för att bebisar inte äter speciellt mycket mat och bör därför inte bli mätta på järnfattig mat (så som yoghurt), då järnet är så viktigt i den åldern. Mjölkprodukter så som grädde och crème fraiche är helt okej i matlagning (där är det snarare det mättade fettet man kan tänka lite på att försöka hålla nere). 

Varför serverar jag yoghurt med något järnrikt?

När jag har serverat yoghurt till mina barn när de är under 1 år, så har jag nästan alltid serverat det med något järnrikt, exempelvis mixat palttunnbröd, pumpakärnor och/eller aprikospuré och gärna med något c-vitaminrikt. Det har jag gjort för att de ska få i sig både järn och kalcium i måltiden, även om kanske en del av järnupptaget hämmas. Men på detta sätt konkurrerar inte yoghurten med järnrik mat på samma sätt eftersom yoghurtmåltiden då innehåller järn.

Hur är det med mat, så som gröt och välling, som är berikade med både kalcium och järn?

Dessa produkter är gjorda så att det tillsatta kalciumet och järnet ska funka optimalt ihop. Många sådana produkter innehåller också vitamin C , som hjälper kroppens järnupptag.

Främja järnupptaget!


Vill du optimera järnupptaget? Servera järnrika livsmedel med C-vitaminrika frukter och grönsaker, som paprika eller apelsin. Detta är speciellt viktigt när det handlar om icke-hemjärn. C-vitamin reducerar järnet till en form som är lättare för kroppen att absorbera.

Recept med bra järnkälla

Summa summarum

Det är helt okej att kombinera järnrika livsmedel och mjölkprodukter ibland. Du behöver inte vara rädd för det. Har ditt barn svårt att äta varierat eller har låg järnstatus så kan det dock finnas en vits med att separera mjölkprodukter från järnrika livsmedel under dagen, speciellt om det är icke-hemjärn. Men överlag så kan du exempelvis servera yoghurt med palttunnbröd eller göra en smoothie med både mjölk och pumpakärnor (smoothien innehåller dessutom vitamin-C som främjar järnupptaget!).


Källor, läs mer här:


  • Abioye, A. I., Okuneye, T. A., Odesanya, A.-M. O., Adisa, O., Abioye, A. I., Soipe, A. I., Ismail, K. A., Yang, J. F., Fasehun, L.-K., & Omotayo, M. O. (2020). Effect of calcium intake on iron absorption and hematologic status: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized trials and case-cross-over studies. medRxiv.
  • Armah, C. N., Sharp, P., Mellon, F. A., Pariagh, S., Lund, E. K., & Dainty, J. R. (2015). Iron Bioavailability: Enhancers and Inhibitors. SpringerLink.
  • Reddy, M. B., & Cook, J. D. (2023). The effect of calcium on iron absorption in humans: An update on current findings. ResearchGate.
  • Abioye, A. I., Okuneye, T. A., Odesanya, A.-M. O., Adisa, O., Abioye, A. I., Soipe, A. I., Ismail, K. A., Yang, J. F., Fasehun, L.-K., & Omotayo, M. O. (2020). Effect of calcium intake on iron absorption and hematologic status: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized trials and case-cross-over studies. medRxiv.
  • Armah, C. N., Sharp, P., Mellon, F. A., Pariagh, S., Lund, E. K., & Dainty, J. R. (2015). Iron Bioavailability: Enhancers and Inhibitors. SpringerLink.
  • Reddy, M. B., & Cook, J. D. (2023). The effect of calcium on iron absorption in humans: An update on current findings. ResearchGate.
  • Hallberg, L., Brune, M., & Rossander, L. (1991). The role of vitamin C in iron absorption. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 61(1), 103–110.
  • Cook, J. D., Dassenko, S. A., & Whittaker, P. (1991). Calcium supplementation: effect on iron absorption. American Journal of Clinical Nutrition, 53(1), 106–111.
  • Heaney, R. P., & Weaver, C. M. (1993). Calcium and iron absorption: is there an interaction? American Journal of Clinical Nutrition, 57(4), 595–596.
  • Hurrell, R. F., Reddy, M. B., Juillerat, M. A., & Cook, J. D. (1989). Calcium fortification and iron absorption: a synergistic inhibitory effect. American Journal of Clinical Nutrition, 49(2), 546-552.
Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Mer på bloggen

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
smaknapp
Bäst- säljare

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.