Det kan tyckas märkligt att en liten bebis ska ha större matbitar än en äldre. Men det är nämligen så att deras handgrepp spelar roll för hur maten bör serveras.
Genom att anpassa maten så kan man minska risken för att sätta i halsen och göra så att mer mat hamnar i magen.
Palmargrepp (från födsel)
Detta helhandsgrepp innebär att bebisen greppar föremål med hela handflatan. Fram tills att de är runt 8-9 månader så använder bebisar palmargreppet för att greppa och föra mat till munnen. För att de ska kunna greppa matbitar behöver de då vara stora nog för palmargreppet. Förutom att bebisen ska kunna greppa matbiten så är det även säkrare med stora bitar i den åldern, då små bitar inte registreras lika lätt av hjärnan och kan bli klurigare för en bebis att hantera i munnen. Såklart ska matbitarna vara relativt mjuka men inte så mjuka att de bara faller i sönder när bebisen försöker ta i dem.
Pincettgrepp (från ca 8/9 månader)
Vid cirka 8 månader är det många bebisar som går från ett helhandsgrepp till ett så kallat "omoget pincettgrepp", alltså där fingrarnas platta delar möts. Ett helt utvecklat pincettgrepp har många bebisar fått vid 9/10 månaders ålder och de kan då lättare plocka upp mindre matbitar som t ex en makaron.
När man då ger dem mindre matbitar börjar de använda sina tuggförmågor på ett annat sätt. Därför är det bra att börja skära i små bitar när pincettgreppet är utvecklat, så att tuggförmågan utvecklas och pincettgreppet förfinas. Dock är det viktigt att fortfarande variera med större matbitar ibland för att bibehålla och utveckla förmågan att bita av tuggor.
Att börja med plockmat efter 9 månader
Har man ett barn som inte ätit plockmat innan och som är äldre än 9 månader så finns det ingen direkt självklart väg att gå när det gäller storleken på bitarna. Jag brukar rekommendera att man börjar med lite större bitar för att börja öva tuggförmåga och motoriska förmågor, men att ganska snabbt börja med mindre bitar också när man ser att ätandet fungerar hyfsat.
/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare
Mer från Knatteplock: