4 tips om det känns läskigt att servera plockmat till ditt barn

4 tips om det känns läskigt att servera plockmat till ditt barn

Tips om det känns läskigt att servera plockmat till bebis

Är du rädd för att börja med erbjuda ditt barn plockmat att äta själv? Då är du inte ensam.

Det är inte alls ovanligt med en rädsla i början, jag får meddelanden varje dag från personer som är rädda. Den primära rädslan handlar om att barnet ska sätta i halsen.

Jag kan förstå rädslan, jag var själv nervös i början. Bland annat så tror jag det handlar om att vi är osäkra på vad barnen klarar av så tidigt som vid tex 6 månader. Under många decennier har puréer dominerat i rekommendationer om barnmat och i barnmatshyllorna. Klart att det kan kännas läskigt med något annat då.

Det som är bra att ta med sig är att barn har tuggreflexer när det är dags att börja äta och att de tuggar fint med tandköttet. Det är en process att lära sig äta men de kan väldigt bra från början.

Det har även gjorts studier på antalet kvävningsfall där man jämfört barn som endast får plockmat och barn som får mer ”konventionell” barnmat. Där ser man ingen ökad risk med plockmat (läs mitt tidigare här där jag skriver mer om detta). Det gjorde mig mycket lugnare. Det hjälpte mig även att läsa på vad jag skulle göra om olyckan mot förmodan skulle vara framme.

För er som känner er rädda så har jag tagit fram lite tips. Hoppas dessa kan hjälpa.

Här kommer mina 4 bästa tips om du är rädd för att servera plockmat till ditt barn:

  • Gnag Mat
    Låt barnet gnaga och suga på matbitar som inte går sönder. Te.x. mangokärna, majskolv, bred och seg köttbit, eller ananaskärna. Det utvecklar motoriska förmågor i bla. munnen. 
  • Laddade skedar
    Ladda skedar med mosad mat som du sedan ger till barnet. Då får barnet själv föra skeden till munnen. Det övar bla. koordinationen mellan hand och mun.
  • Mjuka matbitar
    När du känner dig ok med att gå vidare kan du börja med mycket mjuka matbitar, tex kokt potatis, avokado, ägg, banan, grötpinnar, leverpastej osv.
  • Blanda
    Om du inte vill köra på 100% plockmat så är ju det helt ok. Fungerar det att plock med skedmatning, så gör det! Antingen så kan du blanda i måltiderna eller så kan du tillägna vissa måltider åt plock och andra åt skedmatning. 

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:
Tips vad man ska tänka på när man börjar med BLW

Tips vad man ska tänka på när man börjar med BLW

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
smaknapp
Bäst- säljare

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.