Fördelar med plockmat

Fördelar med BLW och plockmat

Att introducera plockmat till barn är inte bara ett praktiskt sätt att servera måltider; det öppnar dörren till en spännande värld av självständighet, utforskande och matglädje. 

Här får du ta del av varför Baby Led Weaning (BLW) och plockmat kan vara så givande, både för barn och föräldrar, och hur det kan hjälpa till att skapa hälsosamma vanor och stärka barnets tuggförmåga.

Vad är BLW?

BLW, eller Baby Led Weaning (på svenska: Barnstyrd matintroduktion), innebär att man låter barnet introduceras till fast föda genom plockmat – fingerstora bitar som de kan plocka upp och utforska på egen hand, utan puréer eller skedmatning. Barnet får följa sin naturliga instinkt att föra mat till munnen, och måltiderna blir en stund för eget utforskande. 


Vill man kombinera skedmatning med självständigt ätande går det utmärkt, även om det tekniskt sett inte är ren BLW. Men oavsett metod kan man uppnå flera fördelar.

1. Utforska texturer med plockmat

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje, även om mer forskning behövs inom området.


Dessutom vet vi att barn från cirka 12-18 månader går in i den så kallade neofobiska fasen, där de blir mer kräsna och matens utseende spelar en stor roll för deras acceptans. Har barnet då redan fått testa mat i olika format kan det finnas en större öppenhet för att fortsätta smaka på nya saker.

Plockmat barn

2. Tuggförmågor och motorisk utveckling

Att låta barn utforska plockmat kan också bidra till utvecklingen av tuggförmåga. Genom att tugga på mat med olika texturer tränar barnet sina muskler och får en naturlig stimulans för munmotoriken. Om man istället väntar med mat som kräver tuggning kan dessa färdigheter försenas, vilket gör plockmat till en viktig byggsten i deras utveckling.

plockmat bebis

3. Hälsosamma matvanor och aptitkontroll

En annan fördel med BLW och plockmat är att det uppmuntrar barnet att äta utifrån sin egen aptit, snarare än föräldrars signaler. Det kan bidra till bättre aptitkontroll och minskad risk för överätning. Forskning tyder på att BLW kan vara positivt för att minska risken för framtida övervikt, då barnet lär sig lyssna till sin egen hunger och mättnadskänsla från start.

Bra produkter att börja med

4. Det är enkelt!

En personlig favorit med plockmat är hur naturligt det känns och hur det gör måltiderna enklare. När alla i familjen kan äta samma mat slipper man stå med flera rätter och skedmata under måltiden. Istället kan hela familjen njuta av samma måltid och följa barnets resa när de upptäcker matens värld. Att dela måltider på det här sättet kan dessutom stärka bandet mellan barn och föräldrar, och ge en känsla av samhörighet runt matbordet.


För mig har det varit en glädje att få följa med på min dotter Bonnies matresa. Det har inte alltid varit lätt – men absolut värt det. Och jag vågar hoppas att det är tack vare plockmaten som hon idag har en stor matglädje, även om vi aldrig kan vara helt säkra på vad som påverkat.

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Mer på bloggen

Källor

📖Minskad risk för kräsenhet: XiaoXi Fu, Cathryn A. Conlon, Jillian J. Haszard, Kathryn L. Beck, Pamela R. von Hurst, Rachael W. Taylor, Anne-Louise M. Heath, Food fussiness and early feeding characteristics of infants following Baby-Led Weaning and traditional spoon-feeding in New Zealand: An internet survey, Appetite, Volume 130, 2018, sidorna 110-116
 
📖Minskad risk för kräsenhet och utveckling av motoriska förmågor: Campeau, M., Philippe, S., Martini, R. & Fontaine-Bisson, B. (2021) The baby-led weaning method: A focus on mealtime behaviours, food acceptance and fine motor skills. Nutrition Bulletin, 46, 476– 485.
 
📖Utveckling av motoriska förmågor: Simione M, Loret C, Le Révérend B, Richburg B, Del Valle M, Adler M, Moser M, Green JR. Differing structural properties of foods affect the development of mandibular control and muscle coordination in infants and young children. Physiol Behav. 2018 Mar 15;186:62-72. doi: 10.1016 j.physbeh.2018.01.009. Epub 2018 Jan 16. PMID: 29343459; PMCID: PMC6052439.
 
📖Aptitkontroll: Townsend E, Pitchford NJ. Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case-controlled sample. BMJ Open. 2012 Feb 6;2(1):e000298. doi: 10.1136/bmjopen-2011-000298. PMID: 22315302; PMCID: PMC4400680.
 
📖Utveckling av tuggförmåga och minskad risk för kräsenhet: Rapley, Gill. (2016). Are puréed foods justified for infants of 6 months? What does the evidence tell us?. Journal of Health Visiting. 4. 289-295. 10.12968/johv.2016.4.6.289

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
smaknapp
Bäst- säljare

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.