Det finns flertalet vanliga missuppfattningar om barn och mat. Speciellt när det gäller små barn/bebisar. Det är såklart förvirrande med alla olika kanaler som sänder olika budskap. Vilket i sin tur skapar en stor ängslighet hos föräldrar. Här svarar Elin Oresten på 5 myter om barn och mat.
“Bebisar bör inte äta stekt mat”
Det stämmer att man inte ska ge hårdstekt eller bränd mat till en bebis då de har känsliga magar. Det bildas även mindre fördelaktiga ämnen när maten är bränd. Däremot går det bra att steka maten så den får en gyllenbrun färg/yta. Här får man testa sig fram vad som fungerar för sitt barn.
“Man måste vänta med att introducera allergener till barnet är ett år”
Svaret är faktiskt raka motsatsen - modern forskning pekar på positiva effekter med tidig introduktion av allergener, speciellt när det gäller jordnöt. Det bästa är att introducera alla sorters livsmedelsgrupper innan barnet är ett år, av näringsmässiga skäl.
“Bebisar får inte äta mjölkprodukter”
Livsmedelsverket avråder från att ge ren mjölk som dryck eller stora mängder yoghurt/fil till barn under ett år. Men att använda exempelvis grädde i matlagning är helt okej då det blir en del av en måltid och inte en huvudingrediens.
“Bebisar kan inte äta kryddad mat”
Faktum är att bebisar kan äta nästan alla sorts kryddor - med undantag för salt. Stora mängder chili kan man undvika, men en liten ton av hetta är ingen fara. Många små barn uppskattar mat som smakar mycket, så att undvika kryddor kan vara förödande för matglädjen och smakträningen.
“Bebisar behöver tänder för att kunna tugga matbitar”
När barn får sina första tänder är väldigt olika. Att vänta med matbitar och mer texturerad mat till dess barnet får tänder kan vara negativt för barnets utveckling. Faktum är att bebisar och små barn klarar av att tugga många olika konsistenser utan tänder - tandköttet tuggar väldigt effektivt och de kan också pressa sönder maten i gommen.
“Barn behöver mycket protein för att växa och utvecklas”
Samhällets rådande “proteinhets” kan skapa en onödig oro hos föräldrar men också en negativ hälsopåverkan på barnen. Modern forskning visar att barn i västvärlden ofta får i sig för mycket protein, speciellt animaliskt protein. Och att en minskning av det animaliska proteinet kan vara positivt för barns hälsa. Det är protein i nästan allt (t.o.m pasta), vilket gör att det räcker gott och väl att försöka äta allsidigt.
"Det är protein i nästan allt (t.o.m pasta), vilket gör att det räcker gott och väl att försöka äta allsidigt."
Läs mer här
- Bra mat för barn under 1 år - Livsmedelsverket Bra mat för barn 0-5 år - Livsmedelsverket Skjerven HO, et. al.
- Early food intervention and skin emollients to prevent food allergy in young children (PreventADALL): a factorial, multicentre, cluster-randomised trial. Lancet. 2022. Lind, T., Johansson, U., Öhlund, I. et al.
- Study protocol: optimized complementary feeding study (OTIS): a randomized controlled trial of the impact of a protein-reduced complementary diet based on Nordic foods. BMC Public Health 19, 134 (2019).