Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Mjölk
⚠️ Ägg
Detta är ett ”gammalt” Knatteplock-recept som tagits till nivå 2.0! Och denna version av lussebullarna är verkligen så himla goda och saftiga.
Ingredienser
2 dl grekisk yoghurt (fetthalt 10%)
7-8 färska dadlar (urkärnade)
0,5 g saffran
3-4 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 dl havremjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
0,5 dl mixade pumpakärnor (valfritt, för extra järn)
Russin (skippa till barn 6-9 mån)
1 ägg (valfritt, till pensling så de får mer lyster)
-
Barntallrik utan uppdelning
-
Underlägg i silikon
Produkter till servering:
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Mixa yoghurt, olja, saffran och dadlar till en slät massa.
Blanda vetemjöl, havremjöl och bakpulver i en skål. Blanda i yoghurtsmeten och rör ihop till en kletig men smidig deg. Blir den för lös - öka på mjölet lite (men försök använda så lite mjöl som möjligt då de blir saftigast då). Låt sedan degen vila i cirka 10 minuter.
Dela degen i 8-10 delar. Rulla varje del till en lång ”korv” och rulla sedan ihop bägge ändar så det blir en liten lussebulle.
Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Vispa upp ett ägg lätt för hand. Pensla bullarna med det. Tryck i russin i ändarna av bullarna.
Baka dem sedan i ugnen i ca 10 min. De ska få färg både upptill och nedtill.
Recept notering
Åldersanpassning, servering som plockmat:
👶 6-9 mån: servera som de är eller i halvor på längden.
👶 9-12 mån: servera som de är, alternativt i små munsbitar.
👶 12 mån +: servera som de är.
Förvaring: torrt och svalt, upp till 5 dagar
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!