Kategori
Middag/lunch
Serveringar
ca 8 biffar
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Fisk
⚠️ Spår av gluten
⚠️ Ägg
Dessa biffar är lika näringsmässigt kompletta som en hel måltid. Så du behöver inte koka något tillbehör till eller servera den med mer grönsaker (om du inte vill såklart). De är även saftiga och klarar sig utan sås, men det är gott med lite gräddfil på toppen om man har det hemma.
Vi gjorde dubbel sats och hade i bönor i ena smeten och tonfisk i den andra, för att få lite variation.
Ingredienser
2 dl kokta vita bönor eller 1 burk med tonfisk (avrunnen)
1 morot (ca 80 gram)
1 palsternacka (ca 80 gram)
2-3 potatis (ca 300 gram)
2 msk olivolja
1 ägg (valfritt, för extra bindning och mjukare konsistens)
1 tsk torkad rosmarin eller 2 tsk timjan
2 tsk lökpulver
1 dl hackad persilja eller basilika (valfritt) ▫️1 pressad vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
0,5 dl havremjöl eller annat valfritt mjöl
1 tsk salt (bör uteslutas för barn under 1 år)
1 tsk svartpeppar (grovmalen)
-
Barntallrik utan uppdelning
-
Underlägg i silikon
Produkter till servering:
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka rotfrukterna. Koka dem mjuka och låt dem svalna något.
Mixa eller mosa rotfrukterna – det ska vara lite bitar kvar.
Mosa bönorna grovt i en skål (med en stavmixer eller gaffel), om du vill ha bönor i. Eller häll ut vattnet från tonfisken.
Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna rakt i kastrullen eller i en bunke.
Forma smeten till små biffar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Baka biffarna i ugnen (ca 15 min), tills de är gyllene och genomvarma.
Servera gärna med en klick naturell yoghurt eller gräddfil!
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: servera dem i långa bitar eller i halvor, ca 2x6 cm
👶 9-12 mån: servera dem i små munsbitar, ca 1x1 cm
👶 12 mån +: servera i små bitar eller i större bitar som barnet får gnaga på.
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!