Författare:
Elin Oresten
En magiskt god och krämig kycklingrätt som fungerar lika bra till vardags som till helgen.
Den passar till ris, potatis och pasta – så välj det tillbehör som ni gillar bäst.
Allergener:
⚠️ Mjölk
Ingredienser
- 700 kycklingfilé eller innerfilé
- 1 stor schalottenlök eller liten gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kycklingfond (exkludera eller halvera till barn under 1 år)
- 3 dl matgrädde
- 2 dl creme fraiche
- 1 msk citronjuice eller 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl riven parmesanost
- 1 dl hackad persilja (färsk eller fryst)
- Salt, svartpeppar efter smak (exkludera salt till barn under 1 år)
- Rapsolja och/eller smör till stekning
Gör såhär:
Skär kycklingen i lämpliga bitar (se åldersanpassning). Stek den i stekfett i en stor stekpanna eller gryta tills den fått färg.
Finhacka lök och pressa vitlök. Häll i det i pannan och låt steka tills löken är glansig och mjuk.
Häll i grädde, creme fraiche, fond och citronjuice/vinäger. Låt puttra en stund.
Addera ost och persilja till pannan. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med valfritt tillbehör.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: skär kycklingen i långa bitar som barnet får suga på. Alternativt riv isär den tillagade kycklingen (med två gafflar) i små bitar som du blandar ihop med såsen.
👶 9-12 mån: Riv isär den tillagade kycklingen (med två gafflar) i små bitar.
👶 12 mån och uppåt: skär kycklingen i små bitar. Servera gärna med en gaffel.