Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk
⚠️ Gluten
⚠️ Soja
Ingredienser
- 4 portioner pasta eller ris
- 500 g nötfärs eller vegofärs
- 1 liten gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 liten sötpotatis
- 3 dl creme friache
- 2 dl grädde eller mjölk
- 1 msk torkad dragon
1,5 köttbuljongtärning (exkludera eller minska till barn under 1 år)
2 msk japansk soja (exkludera eller minska till barn under 1 år)
- olja till stekning
Gör såhär:
Koka pasta eller ris enligt anvisningarna på förpackningen. Ris kan sköljas innan och gärna kokas i ett överflöd av vatten för att minska arsenikhalten.
Stek färsen tills den fått lite färg i en stekpanna eller gryta med olja.
Finhacka löken. Lägg i den i pannan tillsammans med pressad vitlök. Stek ett par minuter tills löken blivit glansig.
Skala sötpotatisen och riv den fint. Lägg i den i pannan. Häll i creme fraiche, grädde, dragon, buljong och soja. Låt puttra i ca 5-6 minuter.
Servera sedan köttfärssåsen med pastan eller riset.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader:
Servera såsen med pasta eller ris. Gärna stora pastabitar som är lätta att greppa med hela handen.
👶Från 9* månader och uppåt:
Servera såsen med mindre pastabitar som är lätta att äta med pincettgrepp eller med gaffel/sked. *När bebisen utvecklat ett pincettgrepp.
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från färs
💪 Fett från creme fraiche och grädde
💪 Kolhydrater från pasta/ris och potatis
💪 Järn från färs
💪 Vitamin B6 från sötpotatis