Fett är ett omtalat ämne. Det råder mycket åsikter men framför allt förvirring hos många föräldrar. Barndietist Madelene Lööw guidar hur man kan tänka när det kommer till val av fett till sitt barn och reder ut den aktuella diskussionen kring rapsolja.
Varför är fett viktigt för barn?
Fett är ett energitätt näringsämne med flera viktiga egenskaper. Det behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Våra fettlösliga vitaminer A, D, E och K behöver även fett för att kunna tas upp i kroppen. Det finns olika typer av fetter vilket kommer att belysas närmare.
”För foster och små barn är fettsyrorna omega-3 och omega-6, som är fleromättade fett, essentiella för att växa och utvecklas normalt.”
Ett av de viktigaste fetterna är det livsviktiga fleromättade fettet som kroppen inte kan tillverka själv utan måste tillföras genom maten. Detta essentiella fett är involverat i bland annat immunförsvaret, synen, hjärnans och hudens funktion. För foster och små barn är fettsyrorna omega-3 och omega-6, som är fleromättade fett, essentiella för att växa och utvecklas normalt.
Olika typer av fett:
- Mättat fett: Livsmedel som innehåller hög andel mättat fett finner vi i fullfeta mejerier, kött, chark, kokosolja, glass och choklad.
- Enkelomättat fett: Enkelomättat fett finns i tex oliver, olivolja, rapsolja, mandel, jordnötter och avokado.
- Fleromättat fett: I det fleromättade fettet finns som tidigare nämnts de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Livsmedel som är rika på dessa är tex rapsolja, fet fisk och valnötter.
- Transfetter: Transfett är en fettsyra som förekommer naturligt i små mängder hos idisslande djur men även kan bildas i livsmedelsindustrin för att göra tex kakor mer spröda och även öka hållbarheten.
Vad säger rekommendationen?
Den generella rekommendationen är att vi ska prioritera det omättade fettet (enkel- och fleromättat fett) framför det mättade fettet för både utveckling och för att högt intag av mättat fett är förknippat med risk för sjuklighet. Även transfett bör undvikas i möjligaste mån då det har negativ inverkan på hälsan.
Rådande rekommendationer för små barn
Små barn behöver vanligen mer fett än vuxna då de har högre energibehov i förhållande till sin vikt. Detta gäller framförallt upp till två års ålder då den dagliga rekommendationen är att 30-40 % av den energin barnet äter ska komma från fett. För lågt intag av fett kan leda till för lite energi och försvårar för de fettlösliga vitaminerna att tas upp i kroppen som i sin tur kan leda till en otillfredsställande tillväxt.
”Små barn behöver vanligen mer fett än vuxna då de har högre energibehov i förhållande till sin vikt.”
Är rapsolja farligt?
I sociala medier har det pågått en debatt om att fröoljor och däribland rapsolja. Rapsoljan påstås vara inflammatorisk pga sin kvot av omega-3 och 0mega-6, att den ska vara genmodifierad och innehåller transfetter. Gällande rapsoljan vi kan köpa i Sverige stämmer detta inte. Vi har hårt reglerade EU-lagar som inte tillåter försäljning av genmodifierade livsmedel utan att de märks (GMO). Det är viktigt att ta i beaktning att det som skrivs i sociala medier ofta ses från ett större geografiskt perspektiv och relaterar till livsmedel som inte ens får förekomma i våra matbutiker i Sverige.
Gällande fröoljor är det stor skillnad i vilken kvot av omega-3 och omega-6 de har. Den svenska rapsoljan innehåller en fördelaktig fördelning av dessa fettsyror och har essentiella egenskaper som tidigare nämnt och innehåller inga transfetter.
Så kan du tänka när det gäller att välja fett till ditt barn
Generellt sett behöver små barn mycket fett för energi och utveckling. Som med alla fetter bör intaget vara måttligt och kombinerat med en i övrigt varierad och balanserad kost och inte överkonsumera det. Variera fettkällor men föredra fett från vegetabilier, nötter, frön och fet fisk så är du på god väg. Det handlar om en balans.
Det är inte hälsosamt att äta för mycket av något livsmedel utan det är variationen mellan de olika näringsämnena som räknas och ger ditt barn de bästa förutsättningarna för att tillgodose sitt energi- och näringsbehov.
Referenser:
Livsmedelsverket: www.livsmedelsverket.se
Nordiska Näringsrekommendationerna 2023: https://pub.norden.org/nord2023-003/