Serveringar
6 st små pannkakor
Författare:
Elin Oresten
Saftiga och goda pannkakor. Avokado innehåller massa bra fett och fibrer. I receptet har vi använt oss av vetemjöl och grahamsmjöl till pannkakorna, men det går lika bra med havremjöl.
Grahamsmjöl innehåller massa vitaminer och mineraler, bland annat järn och zink som båda är viktiga för barn. Grahamsmjöl är ett fullkornsvetemjöl vilket ger en lite grövre känsla i pannkakorna och gör dem mer näringsrika.
Allergener
⚠️ Gluten (använd ett garanterat glutenfritt havre för att undvika denna allergen)
⚠️ Ägg (kan bytas ut mot 3 msk kikärtsspad)
Ingredienser
- 1 liten mogen avokado (ca 80 gram, skalad och utan kärna)
- 0,5 banan
0,5 dl grahamsmjöl (går att byta ut mot lika mycket havremjöl)
0,5 dl vetemjöl (går att byta ut mot lika mycket havremjöl)
- 0,75 dl havremjölk eller komjölk
- 1 ägg
- 1 krm vaniljpulver
- 0,5 tsk bakpulver
- Smör eller rapsolja att steka i
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Skala och gröp ur avokadon. Lägg avokadon och bananen i en skål och mixa med en handmixer så att det blir en slät blandning (eller mosa med en gaffel). Kläck i ägget och blanda väl. Vispa ner mjölken.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lägg i de torra ingredienserna avokadoblandningen och rör om tills det är en slät blandning.
- Lägg lite smör eller rapsolja i en stekpanna. Stek sedan pannkakor på medelvärme tills de fått lite färg på bägge sidor.
- Servera gärna pannkakorna med bär och/eller frukt.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 9 månader
- servera pannkakorna i halvor.
👶 Från 9* till 12 månader
- servera pannkakorna i små bitar.
👶 Från cirka 13 månader
- servera pannkakorna i små bitar med gaffel eller som de är.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp.
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg
💪 Kolhydrater från vetemjöl och grahamsmjöl eller havremjöl
💪 Fett från ägg, avokado och stekfett
💪 D-vitamin från ägg
💪 Järn från grahamsmjöl/havregryn
💪 Kalium från grahamsmjöl och avokado
💪 Vitamin B1, B3, B6 från grahamsmjöl