smakträning bebis

Kan upprepning hjälpa bebisar att lära sig uppskatta smaker?

Visste du att barn kan behöva exponeras för en smak upp till 10-15 gånger innan de uppskattar den? Ett barns smak kan helt enkelt förändras över tid om man erbjuder maten flera gånger. 

smakträning bebis smaknapp

Introducera smaker innan den neofobiska fasen

Det finns en bra möjlighet att introducera nya smaker (och konsistenser) från att en bebis är mellan 4-6 mån och 12-18 mån.

Det är nämligen så att när barn blir ca 12-18 mån brukar de bli något som kallas "neofobiska", vilket innebär att de generellt sätt blir mer rädda för ny mat (och även viss mat som de gillat förut). I denna fas krävs det ofta fler exponeringar för ny mat än innan för att barnet ska lära sig att gilla smaken (om den någonsin gör det).

Om barnet blivit exponerad för smaker innan dess så kan det öka chansen att den fortsätter gilla smakerna även under denna kinkiga fas. Exempelvis kan det vara bra att exponera barnet för olika typer av grönsaker och frukt så att chansen blir större att dessa viktiga matgrupper kan vara en del av barnets kost när den växer upp.

Smaknapp för smakträning

Lätt att misstolka reaktioner

Det kan också vara bra att tänka på att det är lätt att missta ett litet barns reaktioner på mat och tolka dem som ett tecken på att barnet inte gillar maten. Det kan såklart vara fallet ibland, men ofta är det något annat som det beror på.


Exempel på reaktioner som lätt misstolkas är att barnet ryser, spottar ut maten, gör grimaser, kväljer, kastar maten m.m. Alla dessa saker kan bero på något helt annat, tex att de motoriska färdigheterna inte är helt utvecklade.

Bra produkter för smakträning

Elin tipsar!


Om ditt barn inte verkar gilla något nytt som du serverat så måste den inte äta det - men testa att erbjuda det igen för att se om barnet kanske gillar det mer då. 


Vi ska aldrig tvinga ett barn att gilla något eller att äta något barnet inte vill. Men att ge den möjligheten att testa igen, och igen, och igen. Men till slut får man såklart kasta in handduken om det inte går vägen.

Mer om smakträning på bloggen

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
smaknapp
Bäst- säljare

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.