Kategori
Lunch/middag
Serveringar
ca 4-5 vuxenportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk
Tips om en riktigt trevlig vardagsrätt inspirerad av Hälsorus.
Just kyckling och kycklingbitar upplever vi att barn under 1 år ofta har lite svårt för att äta. Att då vispa kokt kyckling istället tills den blir lite trådig och mjuk gör att den kan bli lättare att hantera i munnen. Denna rätt är lika god till ris som till baguette eller smörgås.
Ingredienser
800 gram kycklingbröstfilé
3 msk kyckling/hönsfond (exkludera för barn under 1 år)
1 grönsaksbuljongtärning (exkludera för barn under 1 år, eller välj en saltfri variant)
½ purjolök eller 1 gul lök
1 röd paprika
Olja till stekning
3 dl creme fraiche
2 dl matgrädde
2 msk gul curry
1 msk paprikapulver
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 tsk salt (smaka av, men exkludera för barn under 1 år)
-
Perfekta produkter till servering
Gör såhär:
Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan ner kycklingen i vattnet. Koka sedan kycklingen i ca 35-40 minuter.
Hacka under tiden purjolök och paprika fint (hacka med fördel paprikan i långa tunna skivor till barn 6-9 mån). Stek det i olja i en stor stekpanna. Krydda med curry, paprika, peppar och vitlök.
Tillsätt sedan creme fraiche och grädde till pannan. Ta eventuellt undan lite sås till barn under 1 år, och rör sedan ner fond, buljongtärning och salt i såsen. Låt puttra några minuter och ställ åt sidan.
När kycklingen kokat klart - ta fram en bunke eller stor skål. Lägg kycklingen i den och vispa med en elvisp så att kycklingen går i sönder och bildar som trådar.
Lägg ner kycklingen i pannan med såsen och rör om. Servera med kokt ris eller annat valfritt tillbehör.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 månader: skär paprikan i långa tunna bitar. Servera kycklingen som den är.
👶 9 månader och uppåt: servera rätten som den är.
Här på Knatteplocks instagram kan du se en video av receptet!