Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
15 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mjölk (kan undvikas vid val av växtbaserad yoghurt)
⚠️ Gluten (kan undvikas vid val av garanterat glutenfritt havremjöl, och ett glutenfritt tillbehör)
Ingredienser
- 1 paket kokta kikärtor
- 400 gram sötpotatis
- 1 msk havremjöl
- 2 tsk spiskummin
- 0,5 tsk lökpulver
- 1 tsk paprikapulver
- En nypa chilipulver eller cayennepeppar
- 1,5 msk olivolja
- 1 msk citronjuice
- Svartpeppar
- Olivolja eller rapsolja till stekning
- 2 dl grekisk yoghurt
- 0,5 st gurka (riven och vatten bortpressat)
- 0,5-1 pressad vitlöksklyfta
Couscous eller liknande tillbehör
Sötpotatisbollas
Tzatziki
Tillbehör
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 220 grader.
- Skala sötpotatisen och skär den i små bitar, lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med alla kryddor. Tillaga dem i ca 15 minuter i ugnen tills de mjuknat och fått lite färg.
- Lägg dem sedan i en bunke eller matberedare och mixa dem med kikärtor och havremjöl till en smet. Gör eventuellt en smet med lite salt i.
- Låt vila i kylen en stund, rulla sedan dem till bollar och stek försiktigt så att de inte går i sönder och tills de blivit gyllene i färgen.
- Blanda samman ingredienser till tzatziki. Servera med valfritt tillbehör.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- Forma lätt avlånga bollar så att de är lite längre än bebisens handflata. Blanda såsen med tillbehöret (tex couscous) så blir det lättare att greppa.
👶 Från 9*-18 månader
- skär bollarna i små bitar. Blanda såsen med tillbehöret (tex couscous) så blir det lättare att greppa.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp.
👶 Från ca 18 månader och uppåt
- servera bollarna som de är.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från kikärtor
💪 Fett från olja
💪 Kolhydrater från sötpotatis och kikärtor
💪 Järn från kikärtor
💪 Kalium från sötpotatis
💪 C-vitamin från citron