Kategori
Frukost
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
Om ni som vi är brödälskare men lite för lata för att baka eget bröd så är detta brödet för er.
Detta bröd kräver knappt någon knådning och väldigt lite jäsning. Det går så snabbt och smidigt att göra men blir galet gott. De blir lite krispiga på utsidan och mjuka på insidan, mums.
Extra plus får detta bröd för den fina färgen!
Ingredienser
5 dl ljummet vatten
1 påse torrjäst (cirka 11 g) eller 1 paket färsk jäst
1 msk honung (valfritt, ej för barn under 1 år)
1 tsk salt (ej för barn under 1 år)
- 1 tsk gurkmeja
2 stora finrivna morötter (ca 4 dl)
6-7 dl dinkelmjöl (eller annat mjöl som du föredrar)
4 dl fullkornsmjöl
2 dl mixade pumpakärnor (valfritt, om du vill ha ett mer järnrikt bröd)
-
-
Produkter till servering
Gör såhär:
Blanda ljummet vatten, jäst och honung i en stor bunke. Om du använder torrjäst, låt stå i cirka 5 minuter tills jästen aktiverats.
Tillsätt salt, gurkmeja och de rivna morötterna till bunken. Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg (ca 5 minuter). Degen ska vara mjuk och kladdig, men inte för lös. Tillsätt mer mjöl om den känns väldigt lös.
Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i cirka 30 minuter (gärna på en varm plats), eller tills den har fördubblats i storlek.
Sätt ugnen på 225°C och forma degen till små bullar (ca 12-14 st) och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15–20 minuter, tills brödet är gyllene och genomgräddat.
Låt brödet svalna på ett galler innan du skär upp det.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: skär i långa bitar (skär bort eventuella hårda bitar)
👶 9-12 mån: skär i små munsbitar (skär bort eventuella hårda bitar)
👶 12 mån + : när barnet är redo, skär i skivor/halvor
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!