Kategori
Frukost/Mellis/Lunch
Serveringar
16 st
Förberedelse
20 Minuter
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Löjligt goda och enkla smördegspiroger. Gjorda på färdig smördeg och receptet är skrivet för två satser (blir 16 piroger) så att man kan frysa in och ta fram när det passar.
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Ägg (kan exkluderas)
⚠️ Sesam (kan exkluderas)
Ingredienser
2 paket färsk smördeg, 250 gram x2
200 gram vegofärs eller nötfärs
100 gram riven ost
1 morot
2 tsk torkad timjan
0,5 msk paprikapulver
1,5 msk tomatpuré
1 vitlök
Svartpeppar
Olivolja och/eller smör till stekning
Ägg (valfritt)
Sesamfrön (valfritt)
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Finhacka vitlöken och riv moroten grovt.
Hetta upp olivolja och/eller smör i en stekpanna. Fräs vitlöken snabbt och lägg i färsen i stekpannan. Stek tills färsen fått lite stekyta, addera sedan grönsaker, tomatpuré och kryddor. Stek i några minuter till. Nötfärs ska vara genomstekt.
Veckla ut smördegen. Skär varje deg i 8 fyrkanter och placera sedan lite färgblandning i ena hörnet på varje fyrkant. Strö över lite ost.
Veckla sedan över ena sidan ovanpå fräsen och "stäng" pirogen genom att nagga med en gaffel på sidorna.
Vispa upp ett ägg och pensla på pirogerna. Strössla lite sesamfrön på toppen.
Tillaga i ugnen i ca 20 minuter.
-
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 9 månader:
Servera pirogerna som de är eller skär dem i långa stänger.
👶 Från 9* till 12 månader:
Servera pirogerna som de är eller i små bitar.
👶 Från ca 12 månader och uppåt:
Servera pirogerna som de är eller i halvor.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar)
💪 Protein från färs
💪 Kolhydrater från smördeg
💪 Fett från smör/olja och ägg
💪 Järn från färs, ägg och sesamfrön
💪 Vitamin C från paprika