Kategori
Lunch/Mellis
Förberedelse
10 Minuter
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
⚠️ Ägg (byt till chiaägg för att undvika)
Ingredienser
230 gram vita bönor
8 färska dadlar (urkärnade)
2 ägg (eller två chiaägg; lägg 2 msk chiafrön i 6 msk vatten i 15 min. Använd som ägg)
2 msk majsstärkelse (valfritt, men det gör kakan fluffigare)
0,5 tsk bakpulver
1 ekologisk citron (skal och saft)
0,75 dl rapsolja
-
Simple Bowl - Ochre
Produkter vi använt
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Skölj av bönorna noggrant i vatten, tex i en pastadurk.
Lägg alla ingredienser i en bunke eller mixer. Mixa med en handmixer eller annan mixer tills det är en slät smet.
Smörj en liten ugnsfast form på med neutral olja eller smör, eller klä den i bakplåtspapper.
Häll i smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Förvara i kylen eller frys in.
Recept notering
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- skär kakan i långa skivor, ca 2 cm breda och något längre än bebisens handflata.
👶 Från 9* till 12 månader
- servera kakan i små bitar på ca 1x1 cm.
👶 Från ca 12 månader och uppåt
- servera kakan i skivor.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda produkter)
💪 Kolhydrater från bönor och majsstärkelse
💪 Fett från rapsolja och ägg
💪 Protein från ägg och bönor
💪 Järn från ägg/chiafrön och bönor
💪 Kalium från bönor
💪 Vitamin C från citron