Serveringar
6 muffins
Tillagning
20-25 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg (finns alternativ i receptet)
⚠️ Mjölk
⚠️ Spår av gluten
Dessa semmelmuffins smakar himmelskt från kardemumma och vanilj. Och är fullpackade med bra näring (bland annat mycket järn från mandel, havre och ägg).
Dessa muffins fungerar lika bra utan tillbehören om man inte vill ha mandelmassa och grädde till. Som frukost, mellis eller fika!
Det finns även ett äggfritt alternativ för dessa muffins, då byter man ut ägget till 1 dl äppelmos och 1 tsk bikarbonat.
Ingredienser
- 1 st ägg (eller 1 dl äppelmos + 1 tsk bikarbonat)
1 st mogen banan
0,75 dl valfri mjölkdryck
0,5 dl rapsolja
1,5 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
0,5 dl havremjölk
1 krm vaniljpulver
Vispgrädde, tjock/fet yoghurt eller kokosgrädde
-
Mandelmassa
Grädde
Tips på passande form till receptet
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägget tills det blir skum, tillsätt sedan mjölken och oljan. Blanda ihop tills du får en slät smet. Om du vill baka äggfritt så blandar du bara äppelmoset med mjölken och oljan.
Mosa sedan bananen och tillsätt den också. Rör om.
Blanda sedan de torra ingredienserna separat. Rör ned dem i bananblandningen.
Fördela sedan smeten så du får 6 st muffins.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
Blanda ingredienserna till mandelmassan. Vispa grädde.
Montera ihop semlan genom att skära muffinsen i två delar. Sprid mandelmassa på botten och toppa med grädde. Lägg på locket.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: servera halva muffins
👶 9-12 mån: servera halva eller hela muffins, eller skär den i små bitar
👶 12 mån och uppåt: servera hela muffins