Kategori
Middag
Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
25 Minuter
Författare:
Elin Oresten
En riktigt god och ostig gratäng med aubergine. Så himla hott med ett bröd till att doppa i såsen!
Allergener:
⚠️ Komjölk
⚠️ Gluten (beroende på val av bröd)
Ingredienser
- 2 stora eller 3 små aubergine
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl chilisås
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater (400 ml)
- 1 tsk oregano
- 250 gram mozzarella
- 2 dl riven parmesanost
- Olivolja
- Svartpeppar
- Bröd
- Valfria grönsaker
Tillbehör
Gör såhär:
- ätt på ugngen på 225 grader.
- Skär auberginerna i långa skivor (ca 0,5 cm tjocka, lite tjockare till en bebis mellan 6-9 mån). Ringla över olivolja och tillaga i ugnen i ca 15 minuter.
- Hacka gullöken fint. Lägg den i en kastrull med olivolja och tillsätt pressad vitlök. Fräs tills den är mjuk. Tillsätt sedan chilisås och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut. Addera krossade tomater och oregano. Låt puttra i 10 minuter. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
- Skiva mozzarellan. Varva sedan mozzarella, aubergine och parmesanost i en ugnssäker form. Häll därefter över tomatsåsen. Avsluta med mozzarella och parmesan.
- Grädda i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
- Servera med valfria grönsaker och ett gott bröd att doppa i såsen.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- servera långa auberginebitar. Rosta brödet som serveras till, bre eventuellt lite smör på och skär i långa stänger.
👶 Från 9* månader och uppåt
- servera aubergine i små bitar. Rosta brödet som serveras till och skär i småbitar eller större bitar som kan doppas i såsen.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ost
💪 Fett från olivolja och ost
💪 Kolhydrater från bröd
💪 Kalcium från ost
💪 Kalium från aubergine
💪 C-vitamin från tomat