Kategori
Middag
Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg
⚠️ Sesam
⚠️ Gluten (välj risnudlar för att undvika)
⚠️ Eventuellt soja (kan uteslutas)
Ingredienser
- 500 gram kycklingfärs
- 1 st ägg
- 1,5 msk färsk ingefära
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk röd currypasta
- 1 st lime, saften
- 0,5 msk rapsolja
0,5 msk japansk soja (för vuxna och barn över 1 år)
- 1 st gurka
- 1 dl strimlad salladslök
- 1,5 msk vatten
- 2 tsk risvinäger
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 0,5 msk sesamolja
- 0,5 msk citronjuice
0,5 tsk japansk soja (för vuxna och barn över 1 år)
- Äggnudlar (eller ris)
- Sesamolja
- Lime
- Majonäs
Kycklingbiffar
Gurksallad
Tillbehör
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Skala och skär gurkan i små bitar (9 mån och uppåt) eller skär den i stänger (6-9 mån). Strimla salladslök fint och blanda med risvinäger, riven ingefära, sesamolja, citronjuice och soja.
- Blanda kycklingfärsen med ägg, riven ingefära, pressad vitlök, röd currypasta, soja och limesaft. Forma små biffar och stek dem i olja i ca 3-4 min/sida. Sänk värmen och håll biffarna varma i pannan till servering.
- Koka nudlar enligt anvisningarna. Häll en skvätt sesamolja och pressad lime över nudlarna. Blanda majonäs med lite pressad lime.
- Servera nudlarna med gurksallad och kycklingbiffar.
- Servera gärna med lite majonäs med pressad lime i.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- forma avlånga biffar och ev. skär dem i halvor. Skär gurkan i stänger. Skär äggnudlarna i ca 3 cm långa bitar. Servera gärna nudlarna i en djup skål så blir de lite lättare att äta.
👶 Från 9* månader och uppåt - Skär biffarna i små bitar. Skala och skär gurkan i små bitar. Skär ägg-nudlarna i små bitar, ca 1-1,5 cm långa.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från kyckling
💪 Fett från sesamolja, ägg och rapsolja
💪 Kolhydrater från nudlar
💪 Zink från kyckling
💪 Kalium från ingefära och kyckling
💪 C-vitamin från citron och lime