Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Ägg
⚠️Sesam
⚠️Jordnöt
⚠️Soja
Ingredienser
- 500 g nötfärs eller formbar vegofärs
- 1,5 msk finriven ingefära
- 1 msk röd currypasta
- 1 msk sesamolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 ägg
- 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
- 2 dl vatten
1/2 tsk salt (för barn över 1 år och vuxna)
- 3 dl jasminris eller havreris
- 1/2 dl rostad riven kokos
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 msk riven ingefära
- 2 tsk rapsolja
- 3 dl kokosmjölk
- 1 dl jordnötssmör
- 3 tsk röd currypasta
- Juice från 0,5 st lime
- 1 dl vatten
1 tsk japansk soja (för barn över 1 år och vuxna)
-
Björntallrik - Dusty Pink
Vegobollar
Kokosris
Jordnötssås
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Koka upp kokosmjölk och vatten i en kastrull. Tillsätt riset och koka enligt anvisning på förpackningen. Rosta kokosen i en torr stekpanna några minuter tills den får lite färg. Blanda sedan det kokta riset med kokosen.
- Blanda alla ingredienser till bollarna. Forma till bollar med lätt blötade händer. Stek i rapsolja tills de får fin färg och är genomstekta.
- Fräs den röda currypastan i olja ett par minuter. Tillsätt resterande ingredienser. Låt koka 3 minuter. Lägg ner bollarna.
- Servera bollarna med kokosris och jordnötssås.
- Toppa gärna med hackad koriander och/eller fint mortlade jordnötter eller mer rostad kokos.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader -
forma "bollarna" lätt avlånga. Forma riset till långa bollar eller servera det med laddade skedar.
👶Från 9*-12 månader
- skär bollarna till små bitar. Forma riset till bollar eller servera det med laddade skedar.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶Från 12 månader och uppåt
- skär bollarna till små bitar eller servera dem som de är. Öva på att äta själv med gaffel.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från nötfärs/vegofärs
💪Fett från sesamolja, jordnötssmör och kokosmjölk
💪Kolhydrater från ris / havreris
💪Järn från nötfärs och jordnötssmör
💪D-vitamin från ägg
💪C-vitamin från lime