Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Gluten (kan undvikas vid val av glutenfritt mjöl likvärdigt vetemjöl)
⚠️Mjölk (kan undvikas vid val av växtbaserad yoghurt och mjölk samt vegansk ost
⚠️Ägg
⚠️ Solrosfrö
Ingredienser
- Valfri mängd potatis
- Olivolja
- 2 potatisar
- 1 gul lök
- 2 dl riven zucchini
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl solrosfrön
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk lökpulver
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 2 matskedar olivolja
- 1 dl riven ost
- 0,5 gurka
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- Svartpeppar
Potatis
Fritters
Tzatziki
Gör såhär:
Potatis
- Sätt på ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär enligt åldersrekommendationerna på nästa sida. Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja.
Fritters
Skala och riv potatisen. Riv även zucchinin. Krama sedan ut överflödigt vatten ur bägge med händerna över diskohon.
- Mixa solrosfrön med mjölet tills alla fröbitar är borta. Rör i bakpulver och vitlökspulver i mjölblandningen. Tärna löken fint. Blanda potatisen, tärnad lök, zucchini och mjölblandningen i en stor skål. Vispa ihop ägget i mjölken i en annan skål. Häll detta över den andra blandningen och rör om. Tillsätt den rivna osten.
- Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg skedar av frittersblandningen i den heta oljan och stek i 2-3 minuter på varje sida tills de är fina och gyllene. Upprepa tills all blandning är borta.
Zatziki:
Riv gurkan och pressa ut vatten. Blanda gurkan med yoghurt, pressad vitlök och olivolja. Peppra efter smak.
Åldersanpassning
👶Från 6 till 9 månader
- servera fritters i långa stänger eller halvor. Skär potatisen i klyftor.
👶Från 9* månader och uppåt - servera fritters och potatis i små bitar. Öva på gaffel från ca 12 månader.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från ägg, ost, yoghurt
💪Fett från olja och solrosfrön
💪Kolhydrater från potatis och vetemjöl
💪Järn från solrosfrön
💪Kalium från potatis
💪C-vitamin från zucchini