Kategori
Mellanmål
Serveringar
ca 10 st bollar
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Jordnöt, Cashew, Mandel
⚠️ Spår av gluten
Mellanmålsbollar och energibollar måste ju vara det perfekta fikat eller mellanmålet att ha hemma, eller att ta med sig på språng för snabb energi.
Här får du tre näringsrika och goda tips på mellanmålsbollar.
Ingredienser
- 1 dl mandel
- 2,5 dl cashew
- 2 msk chiafrön
- 1 ekologisk citron (saften och skalet)
- 10 st dadlar
- 10 st osvavlade aprikoser
- 1 dl mandelsmör
- 2,5 dl havregryn
- 2 tsk kanel (gärna ceylonkanel om det är små barn)
- 2,5 dl frysta hallon
- 2,5 dl havregryn
- 1 dl riven kokos
- 1 dl russin
- 1 msk rapsolja
- Riven kokos till rullning
-
-
Citron chia (från 9 månader)
Kanelbulle (från 9 månader)
Hallon-kokos (från 6 månader)
Produkter till servering
Gör såhär:
Citron chia
Blötlägg dadlarna i 1 timme om de är torkade. Kärna ur dadlarna.
Mixa sedan nötterna till ett grovt mjöl i en matberedare. Mixa ihop det med resten av ingredienserna.
Rulla bollar av smeten.
Klart!
Kanelbulle
Blötlägg aprikoserna i 2 timmar.
Mixa sedan ihop dem med resten av ingredienserna.
Rulla bollar av den grovkorniga smeten.
Klart!
Hallon-kokos
Koka hallonen i minst 2 minuter och låt det svalna.
Mixa sedan ihop dem med resten av ingredienserna.
Forma bollar av smeten och rulla dem sedan i mer kokos.
Klart!
Recept notering
Åldersanpassning servering som plockmat:
👶 Servera som de är eller i mindre bitar. Till barn under 9 månader kan det vara bäst med en mer avlång boll som är lättare att hålla i. Bollar kan lätt orsaka kväljningar hos bebisar, det är inget farligt men om barnet kämpar mycket med konsistensen kan det vara bättre att vänta lite till.
❄️ Förvaring: I kylen i upp till 5 dagar
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!