Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
25 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Detta är en riktig vardagsfavorit! Enkel, billig och god. Kan serveras med antingen ris eller bulgur.
Allergener:
⚠️Gluten
⚠️Fisk
⚠️Mjölk
Ingredienser
- 4 portioner bulgur
- 1 msk smör
- 1 stor morot eller 2 små
- 2-3 palsternackor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g krossade tomater
- 2 dl creme fraîche
- 1.5 fiskbuljongtärning (halvera för barn under 1 år)
- 1 msk kinesisk eller japansk soja (exkludera för barn under 1 år)
- 2 stora brukar tonfisk i vatten
- Olivolja/smör till stekning
Gör såhär:
- Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Om du vill, tillsätt en klick smör när bulguren är klar, det gör den extra god.
- Skala och riv morötter och palsternacka grovt. Finhacka vitlöken och löken.
- Fräs vitlöken, löken, morötterna och palsternackor i oljan i en kastrull eller djup stekpanna.
- Rör i krossade tomater, avrunnen tonfisk och creme fraiche. Smula i buljong och tillsätt soja. Salta och peppra. Låt koka upp och puttra i 5 minuter.
- Servera grytan med nykokt bulgur. Och eventuellt en klick creme fraiche på sidan.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 12 månader
- servera grytan i en djup skål. Hjälp till med laddade skedar och låt bebisen kladda med händerna.
👶Från ca 12 månader
- servera grytan med en sked, hjälp eventuellt till med laddade skedar.
Näring (utvalda delar):
💪Protein från tonfisk
💪Fett från grädde
💪Kolhydrater från bulgur
💪Selen från tonfisk
💪D-vitamin från tonfisk
💪C-vitamin från krossade tomater