Serveringar
2-3 vuxenportioner eller 5 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Denna sås (som egentligen är mer som ett mos) är helt perfekt att ha i frysen i små portioner och ta fram när det behövs! Så himla bekvämt.
Detta blir en rätt så tjock/fast pastasås, vill man ha den mer krämig och lös så rekommenderar jag att addera kokosmjölk. Det blir också så gott!
Allergener:
⚠️Gluten (kan undvikas genom att välja en glutenfri pasta)
Ingredienser
- 1 sötpotatis (ca 270 gram)
- 1 morot (ca 250 gram)
- 4 msk olivolja
- 1 dl torkade röda linser
- 1 msk tomatpuré
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 2 tsk torkad oregano
- Valfri pasta
-
Enkel Skål - Bambu
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Skala och skär sötpotatisen och moroten i små bitar. Skölj linserna. Lägg sötpotatis- och morotsbitarna samt linserna i en kastrull med vatten så att det täcker allt. Koka upp och låt koka i ca 10 min, tills allt är mjukt. Häll i mer vatten vid behov.
- Koka under tiden upp valfri pasta.
- När linserna samt potatis-och morotsbitarna är färdigkokta, ta kastrullen åt sidan, häll av vattnet och mixa allt med en handmixer. Blanda i tomatpurén, kryddorna och olivoljan.
- För en krämigare sås, blanda i kokosmjölken, värm eventuellt såsen lite igen beroende på hur varm du vill ha den.
- Blanda såsen med den nykokta pastan. Toppa med lite riven ost eller näringsjäst (för en helt mjölkfri pastarätt).
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Passar från 6 månader och uppåt
Näring (utvalda delar):
💪Protein från linser
💪Kolhydrater från morot, sötpotatis och linser
💪Fett från olja
💪Järn från linser
💪Kalium från sötpotatis
💪Vitamin B1 och B6 från linser
💪C-vitamin från tomatpuré