Serveringar
ca 12 frallor/småbröd
Tillagning
20-40 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Detta bröd går att göra helt glutenfritt (välj garanterat glutenfria havregryn) och mjölkfritt (byt till växtbaserad yoghurt). Toppen för er med allergiska barn.
Går även fint att frysa och ta fram vid frukost eller mellis när det passar!
Allergener:
⚠️Gluten (går att undvika genom att välja garanterat glutenfritt havre)
⚠️Komjölk (går att undvika genom att välja tex havregurt)
⚠️Sesamfrön
Ingredienser
- 190 gram kokta vita bönor (ett tetrapack)
- 7 dl havregryn
- 2 tsk bikarbonat
- 5 dl gräddfil, filmjölk eller yoghurt
- 1 dl sesamfrön (valfritt)
- *Om man vill kan man dela smeten på hälften i två bakskålar och göra en "vuxensmet" med 0,5 tsk salt i.
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll av spadet från bönorna och skölj dem med vatten. Mixa bönorna i en matberedare eller med en handmixer till en slät massa.
- Blanda sedan havregryn, eventuellt sesamfrön och bikarbonat i en skål. Addera sedan yoghurt och de mixade bönorna.
- Antingen häller du smeten i små brödformar eller så kan du forma små bollar med blötade händer till frallor som du sedan lägger på en plåt med bakplåtspapper. Det går även att använda en smord brödform.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20-40 min beroende på vilken form du väljer. Känn med en sticka så att det är klart. Frallorna ska ha fått färg undertill.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader:
Skär brödet i stora bitar som är något längre än bebisens handflata och ca 2-3 cm breda. Rosta gärna brödet då det blir lättare att äta då.
👶Från 9* till 12 månader:
skär brödet i små bitar, ca 1x1 cm. Rosta gärna brödet då det blir lättare att äta då.
👶Från ca 12 och uppåt: servera brödet skuret i skivor som en vanlig smörgås.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪Protein från bönor och yoghurt
💪Kolhydrater från havregryn och bönor
💪Fett från sesamfrön
💪Järn från sesamfrön och bönor
💪Kalium från bönor
💪Magnesium från sesamfrön
💪Zink från sesamfrön
💪Vitamin B1 och B6 från sesamfrön